Eurostat: Hrvate je najmanje briga za privatnost podataka

Kada instaliramo mobilne aplikacije one nas često pitaju slažemo li se s time da pristupaju i našim privatnim podacima. Korisnici u Hrvatskoj najmanje od svih u Europi takvu praksu odbijaju

Sandro Vrbanus petak, 14. svibnja 2021. u 16:35

Eurostat je proveo anketu među korisnicima mobitela u Europskoj uniji koja se tiče privatnosti podataka, tj. navika korisnika prilikom instaliranja mobilnih aplikacija. Prilikom instalacije nove mobilne aplikacije, naime, one često pitaju korisnika slaže li se s time da im dozvoli pristup do privatnih podataka s mobitela, kao što su lokacijski podaci ili kontakti iz imenika. Odgovori ispitanika u zemljama članicama EU prilično su šaroliki.

U prosjeku, 18% ispitanika je izjavilo da nikada nije nekoj aplikaciji zabranilo pristup određenim podacima, a 6% njih kazalo je kako nije niti znalo da to može učiniti. Među korisnicima koji nikada nisu odbili zahtjev aplikacije za pristup podacima najvećim su dijelom oni mlađi (20% njih u dobi od 16 do 24 godine), dok su oni iz dobne skupine od 65 do 74 godina u 14% slučajeva izjavili da nikada nisu odbili sličan zahtjev.

Hrvati najgori

Kako se podaci diljem EU razlikuju, tako dolazimo i do detaljnog pregleda po zemljama koji otkriva podatak iz naslova vijesti. Ispitanici u Hrvatskoj su u čak 37% slučajeva izjavili da nikada nisu nekoj aplikaciji odbili pristup podacima koji je zatražila. Ovaj rezultat slijede Češka, Latvija, Litva i Cipar, koji čine top pet zemalja u kojima korisnici ne mare pretjerano za dozvole koje daju svojim aplikacijama.

Na suprotnom kraju ljestvice su Slovenija, Italija, Nizozemska, Portugal i Švedska, gdje je 13% ili manje ispitanika u skupini onih koji uvijek aplikacijama daju sve zatražene dozvole.