Eurostat: mladi u Hrvatskoj vodeći u EU po digitalnoj pismenosti

Imaju li mladi, u dobi od 16 do 24 godine, dovoljno digitalnih vještina da prate predavanja putem Interneta i koriste druge digitalne usluge? U Hrvatskoj, ako je vjerovati novim podacima, itekako imaju

Sandro Vrbanus petak, 17. srpnja 2020. u 18:00

Eurostat je objavio svoje najnovije istraživanje o digitalnoj pismenosti mladih u Europskoj uniji, a nama je odmah za oko zapelo prvo mjesto ljestvice: prema ovim podacima, s čak 97%, Hrvatska je prvak među svim članicama EU! Podatak od 97% odnosi se na udio mladih, u dobi od 16 do 24 godine, koji imaju najmanje osnovne digitalne vještine.

U vrhu ljestvice još su Estonija, Litva i Nizozemska, prosjek EU kreće se oko 80%, dok su na začelju zemlje s kojima se Hrvatska često uspoređuje u ekonomskim pokazateljima – Bugarska i Rumunjska, s ispod 60% mladih koji su digitalno pismeni.

Prije dvije godine bili smo drugi na svijetu u nogometu, a sada smo prvi u Europi na Internetu. Izvor: Eurostat
Prije dvije godine bili smo drugi na svijetu u nogometu, a sada smo prvi u Europi na Internetu. Izvor: Eurostat

Mlađi se bolje snalaze online

Digitalna pismenost i posjedovanje tzv. "digitalnih vještina" pokazali su se ključnima kod mladih osoba kojima su predavanja iz škola i fakulteta posljednjih mjeseci zbog pandemije bila preseljena online. Za usporedbu s ovim podacima, proširi li se pogled na dobnu skupinu od 16 do 57 godina, digitalna se pismenost na razini EU zaustavila tek na 56%.

Podaci su dobiveni, kaže Eurostat, analizom aktivnosti koje osobe izvode na Internetu. Digitalna je pismenost složeni pokazatelj zasnovan na četiri ključna područja: traženju informacija, komunikaciji, rješavanju problema i korištenju softvera. Pretpostavlja se da pojedinci koji se bave ovim aktivnostima imaju i određene vještine povezane s njima, pa se preko toga procjenjuju ukupne digitalne vještine, odnosno pismenost populacije.