Prvi dan online nastave odvija se uz velike poteškoće

Sustav CARNET-a koji provodi autentifikaciju korisnika putem AAI@EduHr računa srušio se, pale su i stranice Sportske televizije…

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 16. ožujka 2020. u 13:08

Uslijed zatvaranja škola zbog sprječavanja širenje zaraze koronavirusom od danas su učenici usmjereni na podučavanje na daljinu – putem televizije i Interneta. No, već prvog dana ovakav je vid nastave za osnovne i srednje škole pokazao niz slabosti u sustavu.

Tijekom jutra gotovo svim korisnicima postali su nedostupni online nastavni sadržaji za pristup kojima su se učenici morali prijaviti putem svojih AAI@EduHr korisničkih računa. Iako su neki problemi s propusnošću postojali još od kraja prošloga tjedna, danas je situacija eskalirala i sustav je pao pod prevelikim opterećenjem.

 

Nastava preko HRT3 i SPTV se izvodi uspješno, no sustav AAI@EduHr je trenutačno pod kibernetičkim #DDOS napadom koji...

Posted by CARNET.hr on Monday, March 16, 2020

Iz CARNET-a su putem društvenih mreža za preopterećenje sustava okrivili hakerski DDoS napad te izvijestili da rade na njegovom otklanjanju. Isto tako kažu da su obavijestili MUP o napadu, a iz MUP-a su također potvrdili da su njihovi stručnjaci za cyber kriminal u konaktu s CARNET-om i da su započeli s istragom.

U nedjelju je AAI@EduHr sustav obavio 697.908 autentifikacija, od čega je 612.462 bilo uspješnih a ostale su bile neuspješne, poglavito zbog krivo upisanih oznaka ili lozinki. Godišnji dnevni prosjek autentifikacija je cca 106.000 – objavljeno je iz Sveučilišnog računskog centra (SRCE).

NOVO: tijekom poslijepodneva objavljeno je kako je CARNET-ov sustav stabiliziran, ali da i dalje radi pod velikim opterećenjem zbog pružanja podrške za online nastavu.

Privremeni pad weba Sportske TV

Otprilike u isto vrijeme kada je pao sustav AAI@EduHr, srušile su se i web stranice Sportske televizije, na kojima su se trebali moći pratiti nastavni sadržaji u video obliku. Riječ je bila o premašenoj kvoti prometa na serveru, a nakon nekog vremena stranice su premještene na novi server.

Zbog svih navedenih problema s online sadržajima učenicima je savjetovano da se okrenu onima javno dostupnima putem televizije – na HRT3 i Sportskoj televiziji (po novome dostupnoj unutar otvorenog multipleksa M2).