Istražili smo koliko koristite video projekciju te koliko gledate streaming, ali i ilegalni sadržaj

Veliko platno ne mora nužno biti rezervirano za kino dvorane. Danas je moguće vrhunsku projekciju dobiti i kod kuće – donosimo rezultate istraživanja o tome koliko poznajete i koristite tehnologiju video projekcije, a saznajte i tko je osvojio projektor Optoma HD29He

Vinko Krištić petak, 15. siječnja 2021. u 21:28

Video projekcija ponekad je neopravdano zanemarena tehnologija i mnogi je koriste isključivo u poslovne i edukacijske svrhe. Međutim, video projekcija je napredovala do razine da pruža kvalitetu i odaziv slike prikladan i za brze gaming scene. A osim toga, projektori su postali toliko kompaktni i jednostavni za korištenje da se mogu koristiti kod kuće, u stanu, vikendici i sl. gdje možete pratiti sportska događanja i koncerte te uživati u filmskim naslovima na velikom platnu.

Tijekom 12. mjeseca priredili smo istraživanje u kojem smo ispitali koliko zapravo koristite i poznajete tehnologiju video projekcije. Naš sponzor AVR – Audio Video Rješenja darovao je i vrhunski projektor za gaming i kućno kino – Optoma HD29He. Navedeni uređaj odlučili smo pokloniti jednom najs(p)retnijem sudioniku anketnog upitnika.

Više od 60% ispitanika gotovo nikad ne koristi projektor

Više od polovice ispitanika (51%) izjavilo je kako ne posjeduje niti redovito koristi projektor, a 38% ispitanika projektor koristi isključivo na poslu, u školi i sl. Samo 12% ispitanika projektor koristi za kućne potrebe.

61% ispitanika rijetko ili gotovo nikad nema priliku gledati sadržaje na projektoru, a 27% gleda sadržaje isključivo u profesionalnoj upotrebi. Video projekcija je zanemarena tehnologija za kućnu upotrebu – pitali smo se zašto je to tako.

Kao najveće zamjerke prilikom gledanja sadržaja s projektora korisnici navode nedovoljnu razlučivost (23%), slabu vidljivost slike (23%), potrebu za dodatnim platnom ili zidnom površinom (18%), buku i zagrijavanje (12%), tehničke komplikacije, izobličenost slike, i sl. Većinu takvih problema vjerojatno su ranije iskusili na starim VGA projektorima koji praktički više i nisu u upotrebi.

Korisnici na projektoru najčešće gledaju poslovni (36%) i edukativni (27%) sadržaj). Slijede filmovi (20%), sport (10%) i drugi zabavni sadržaj (6%).

Kako biste projektor koristili za kućno kino, nužno je da imate riješen kućni audio sustav. Velik dio ispitanika izjavio je kako kod kuće ima surround sustav – bilo da je to 2.1 (17%), 4.1 (2%), 5.1 (30%) ili 7.1 sustav (5%). S druge strane, 44% korisnika nema surround sustav, a 3% ih ne zna kakav sustav ima.

Ilegalna distribucija sadržaja opada, a streaming je u porastu

Nadalje, da biste projektor koristili kao kućno kino, nužno je da volite gledati filmove. Pa tako, čak 46% ispitanika je izjavilo kako redovito ili često ide u kino (barem 5 puta godišnje), dok 38% ide povremeno ili rjeđe, ali najmanje jednom godišnje. 10% ispitanika u kino ide vrlo rijetko (jednom u dvije godine ili još rjeđe), a 5% ih uopće ne ide u kino.

Ipak, filmovi se ne trebaju nužno gledati u kinu. Pitali smo vas stoga na koji način gledate filmove i serije kod kuće. 54% ispitanika često ili vrlo često gleda sadržaj putem nekog od streaming servisa (Netflix, Amazon Prime, HBOGO, i sl.). Zanimljivo je spomenuti kako je drastično opala zainteresiranost korisnika za ilegalnom distribucijom sadržaja, pa tako čak 49% ispitanika nikada ne koristi ilegalnu distribuciju, dok 15% to čini vrlo rijetko. Da su BluRay i DVD zastarjele tehnologije, svjedoči podatak kako čak 65% ispitanika nikad ne gleda filmove putem navedenih medija. S druge strane, podjednak je broj onih koji filmove i serije gledaju, odnosno ne gledaju putem redovnog TV programa ili putem filmskih TV kanala (HBO, Cinestar TV, Cinemax i sl.).

Osim za kućno kino, Optoma HD29He koji smo dijelili u anketi izvrstan je i za gaming, budući da podržava frekvenciju osvježenja slike od 144 Hz. Pitali smo vas stoga koliko često igrate igre na PC-u ili konzoli. Čak 52% ispitanika je izjavilo da igre igra često ili vrlo često, a najmanje jednom tjedno. 18% igra povremeno (2-3 puta mjesečno), a 19% rijetko ili vrlo rijetko. Samo 11% ispitanika uopće ne igra igre.

Kao što smo rekli, u sklopu anketnog upitnika bio je upakiran i nagradni natječaj u kojem ste imali priliku osvojiti projektor za gaming i kućno kino Optoma HD29He. Saznajte tko je dobitnik ove izvrsne nagrade.