Istraživanje pokazalo – Pametni satovi gotovo su beskorisni kod praćenja potrošnje kalorija

Apple Watch Series 6, Fitbit Sense i Polar Vantage V, pokazali su se izrazito nepouzdanima kad je riječ o praćenju potrošnje kalorija, pogotovo kod pojedinaca koji imaju veću ili manju dnevnu potrošnju od prosječne osobe

Matej Markovinović utorak, 17. svibnja 2022. u 10:02

Korisnici pametnih satova dobro su upoznati sa značajkom praćenja potrošnje kalorija. Neki, štoviše, tu brojku koriste i kao vjerodostojno mjerilo, pogotovo kada pokušavaju dobiti ili izgubiti na kilaži.

No, istraživanje objavljeno početkom ove godine, pokazalo je da su pametni satovi gotovo beskorisni kod praćenja potrošnje kalorija. Naime, 30 zdravih muških i ženskih ispitanika koristilo je Apple Watch Series 6, Fitbit Sense i Polar Vantage V.

Noseći te pametne gadgete, ispitanici su dizali utege, trčali, biciklirali, hodali, pa čak i sjedili. Istraživači su kao referentne uređaje koristili Polar H10 senzor brzine otkucaja srca i MetaMax 3B spiroergometar, prenosi GSM Arena.

Nakon opsežnog testiranja, ispostavilo se da su Apple Watch, FItbit Sense i Polar Vantage V, poprilično loši u praćenju kalorija u gotovo svim aktivnostima. Uz to, prosječno odstupanje od stvarne dnevne potrošnje bilo je izrazito nepredvidivo i jako je varilo, pa se može reći da su navedeni pametni satovi u praćenju kalorija – beskorisni.

Kako bi bolje razumjeli rezultate, Stronger By Science napravio je detaljnu tablicu koju prilažemo u nastavku.

Foto: Screenshot/Stronger By Science
Foto: Screenshot/Stronger By Science

Zanimljiva je činjenica i da je potrošnja kalorija koju su pokazivali pametni satovi, najviše odstupala kod pojedinaca koji imaju manju ili veću potrošnju od prosječne osobe. Doduše, Apple Watch bio je poprilično pouzdan u praćenju otkucaja srca u svim aktivnostima, dok su Polar Vantage V i Fitbit Sense malo „kiksali“, ovisno o vježbi. Svi su se pokazali dobri u praćenju koraka, što je svakako pozitivno.