Jedna umjetna inteligencija traži "drugo mišljenje" od druge

Istraživači Sveučilišta Monash osmislili su algoritam koji može učinkovito oponašati proces traženja drugog stručnog mišljenja za već dobivene medicinske nalaze

Mladen Smrekar četvrtak, 27. srpnja 2023. u 12:15
Modeli umjetne inteligencije postavljaju točnije dijagnoze i donose kvalitetnije odluke o liječenju 📷 freepik
Modeli umjetne inteligencije postavljaju točnije dijagnoze i donose kvalitetnije odluke o liječenju freepik

Otići liječniku po nalaz i onda potražiti mišljenje drugoga uobičajena je praksa. Na tom je tragu i ideja Sveučilišta Monash, vezana uz medicinsku dokumentaciju koju obrađuje umjetna inteligencija. Njihova studija, objavljena u časopisu Nature Machine Intelligence, nudi rješenje za problem ograničene dostupnosti ljudskom rukom anotiranih ili označenih medicinskih slika uvođenjem sustava u kojem jedna umjetna inteligencija za savjet i "drugo mišljenje" zapravo pita drugu umjetnu inteligenciju. 

Jedinstvene prednosti

Princip rada je sljedeći: dio sustava umjetne inteligencije pokušava oponašati način na koji radiolozi čitaju medicinske slike i označava ih, dok drugi dio sustava prosuđuje kvalitetu označenih skeniranja generiranih umjetnom inteligencijom uspoređujući ih s ograničenim označenim snimkama radiologa.

Medicinska slika koju je označila umjetna inteligencija prikazuje povećani tumor, jezgru tumora i područja edema 📷 Monash University
Medicinska slika koju je označila umjetna inteligencija prikazuje povećani tumor, jezgru tumora i područja edema Monash University

Algoritam koji su razvili istraživači iz Monasha omogućuje višestrukim modelima umjetne inteligencije da iskoriste jedinstvene prednosti označenih i neoznačenih podataka i uče iz međusobnih predviđanja kako bi poboljšali ukupnu točnost.

Izvanredne performanse

Za razliku od algoritama koji se oslanjaju na velike količine podataka s komentarima, ovaj algoritam pokazuje izvanredne performanse čak i s ograničenim komentarima.

Pregled mrežne arhitekture učenja dvostrukog pogleda 📷 Monash University
Pregled mrežne arhitekture učenja dvostrukog pogleda Monash University

To modelima umjetne inteligencije omogućuje da potvrđuju početne procjene, postavljaju točnije dijagnoze i donose kvalitetnije odluke o liječenju. Sljedeća faza istraživanja usredotočit će se na proširenje aplikacije za rad s različitim vrstama medicinskih slika i razvoj namjenskog end-to-end proizvoda koji radiolozi mogu koristiti u svojim ordinacijama.