Kinezi pretekli Amerikance brojem najcitiranijih znanstvenih radova

Amerikanci i dalje vode u nizu pokazatelja, kao što su izdvajanja za istraživanje i broj dodijeljenih doktorata, dok Kina prednjači u prijavama patenata

Mladen Smrekar nedjelja, 21. kolovoza 2022. u 10:19

Kinezi su u znanosti nadmašili Amerikance. Do tog je zaključka došao Japanski nacionalni institut za znanost i tehnološku politiku (NISTEP) pobrojavši imena potpisana ispod 1% najcitiranijih radova, čiji su autori često dobitnici Nobelove nagrade.

Frakcijsko brojanje

Analizu komplicira to što mnogi takvi elitni članci imaju autore iz više zemalja. NISTEP je u svom izračunu koristio metodu "frakcijskog brojanja" za podjelu kredita. Ako su, primjerice, jedna francuska i tri švedske institucije pridonijele radu, Francuska je dobila 25% kredita, a Švedska 75%.

Indeks visoko citiranih članaka, po odabranoj zemlji ili gospodarstvu 2000., 2010. i 2018.
Indeks visoko citiranih članaka, po odabranoj zemlji ili gospodarstvu 2000., 2010. i 2018.

Koristeći tu mjeru, Kina je imala 27,2% najcitiranijih radova objavljenih 2018., 2019. i 2020., a SAD 24,9%. Slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo s 5,5%, a Japan je bio na desetom mjestu.

Napuhavanje rezultata

Neki kritičari upozoravaju da bi ova metodologija mogla precijeniti doprinos Kine međunarodnim koautorskim radovima; pitanje je tko je - Kinezi ili njihovi međunarodni suradnici - vodio studije. Ipak, rastuća proizvodnja visoko citiranih radova u Kini zapanjuje: prije dva desetljeća ova je zemlja bila tek 13. u metrici frakcijskog brojanja.

Kineski istraživači malo su inovativniji od svjetskog prosjeka, pokazuje istraživanje Scietometricsa
Kineski istraživači malo su inovativniji od svjetskog prosjeka, pokazuje istraživanje Scietometricsa

Još 2016. Kina je pretekla SAD i postala svjetski lider po broju objavljenih radova. Ali kritičari su zamjerili kvalitetu kineskog istraživanja, ukazujući na dugogodišnju politiku nagrađivanja autore temeljem pukog broja objavljenih radova. Primijećeno je i kako u Kini raste broj radova u kojima se naplaćuje pojavljivanje imena u popisu autora. Unatoč svemu, nova studija pokazuje da Kina sve snažnije ulazi u područje vrhunske znanosti.

Drugačiji pristup

Američka Nacionalna zaklada za znanost (NSF) izmjerila je pak udio visoko citiranih radova među svim radovima u nekoj zemlji. Analiza je pokazala da su američki znanstvenici 2018. objavili dvostruko više najcitiranijih radova nego što bi se očekivalo na temelju ukupne proizvodnje radova u njihovoj zemlji. Kina je pak objavila 20% više citiranih radova nego što bi se očekivalo.

Međunarodna suradnja po zemlji prema izračunu američke Nacionalne zaklade za znanost
Međunarodna suradnja po zemlji prema izračunu američke Nacionalne zaklade za znanost

Nekoliko zemalja, uključujući Kanadu i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje ukupno objavljuju manje radova,  po ovom su izračunu  rangirane ispred SAD-a i Kine.

Inovativniji od prosjeka

Koristeći sasvim drugačije metode, Scientometrics je pak pobrojao da je Kina 2019. imala nešto više nešto više najcitiranijih radova od SAD-a, a studija iz 2020. zaključila je kako su kineski istraživači malo inovativniji od svjetskog prosjeka.

Kina prednjači u prijavama patenata
Kina prednjači u prijavama patenata

Amerikanci zasad i dalje vode u nizu pokazatelja, kao što su izdvajanja za istraživanje i broj dodijeljenih doktorata, dok Kina prednjači u prijavama patenata.