R Discovery - besplatno nudi pristup više od sto milijuna znanstvenih radova

Riječ je o relativno popularnoj platformi koja omogućava svima zainteresiranima da pronalaze i koriste na desetke milijuna znanstvenih radova iz različitih područja i znanstvenih disciplina, kao i da pregledavaju sadržaje popularnih znanstvenih časopisa…

Matija Gračanin petak, 17. studenog 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv R Discovery
Namjena Pristup milijunima znanstvenih radova
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Beplatan / 39 USD godišnje (Prime)

Bilo kakva vrsta znanstvenog istraživanja zahtijeva pristup literaturu i drugim stručnim radovima, a jedna od relativno popularnih platformi koja upravo to omogućava je R Discovery. Nudi pristup više od sto milijuna znanstvenih radova iz različitih područja i znanstvenih disciplina, a pritom nudi i neke dodatne zgodne mogućnosti.

Da bi se platformu moglo koristiti, najbolje je otvoriti korisnički račun pri čemu će se izabrati do deset područja ili disciplina koje se želi redovno pratiti; time će se dobiti i pregled sto aktualnih i trenutačno najboljih radova iz inicijalno naznačenih područja interesa.

Naravno, radove je moguće pretraživati, a osim što je moguće pronalaziti i pregledavati radove s otvorenim pristupima, moguće je pronaći i pristupati radovima kojima je pristup inače omoguće uz institucionalni pristup (misli se na sveučilišta pa u aplikaciji treba odrediti sveučilište kojemu se pripada).

Osim toga, R Discovery nudi i pristup brojnim poznatim znanstvenim časopisima, pregledavanje različitih popisa s radovima iz raznih znanstvenih disciplina (popise svako može stvarati te pratiti popise drugih korisnika), tu je i eksperimentalna značajka kojom se radovi mogu slušati (do sto tisuća znakova) i štošta drugo.

Osnovno izdanje aplikacije je besplatno, no za sve je mogućnosti i uklanjanje određenih ograničenja potrebno plaćati pretplatu za izdanje Prime koje stoji 39 dolara godišnje pri čemu je uključeno i sedam dana probnog perioda.