Ljudsko tijelo kao medij za napajanje elektronike

Istraživači Sveučilišta Massachusetts Amherst iskoristili su tijelo za skupljanje otpadne energije koja može napajati nosive uređaje

Mladen Smrekar nedjelja, 8. siječnja 2023. u 08:55

Koristeći ljudsko tijelo kao antenu, istraživači Sveučilišta Massachusetts Amherst (UMass) razvili su jeftin, inovativan način skupljanja otpadne energije iz komunikacije vidljivim svjetlom (Visible Light Communication, VLC), bežične verzije optičkih vlakana koja koristi bljeskove svjetlosti za prijenos informacija. Ova prikupljena otpadna energija može se zatim reciklirati za napajanje niza nosivih uređaja, a možda i veće elektronike.

Svjetlo LED-ica

"VLC je prilično jednostavan i zanimljiv. Umjesto radio signala za bežično slanje informacija, koristi se svjetlo LED-ica koje se mogu uključiti i isključiti do milijun puta u sekundi", objašnjavaju istraživači.

Dijagram i prototip odašiljača
Dijagram i prototip odašiljača

Velika je prednost VLC-a to što se infrastruktura već nalazi posvuda. Kuće, vozila, ulične rasvjete i uredi osvijetljeni su LED žaruljama koje mogu prenositi i podatke. Ova bi se nova tehnologija stoga mogla koristiti za napajanje velikog broja elektronike s kojom ljudi svakodnevno komuniciraju.

Antena od bakrene žice

"Prijemnik bi moglo biti sve što ima kameru, poput naših pametnih telefona, tableta ili prijenosnih računala", objašnjavaju istraživači koji su ideju crpe iz svog prethodnog istraživanja koje je pokazalo da u VLC sustavima postoji značajno "curenje" energije uzrokovano činjenicom da LED-ice emitiraju "bočne RF signale" ili radio valove.

Jednostavni namotaj bakrene žice nosi se poput narukvice
Jednostavni namotaj bakrene žice nosi se poput narukvice

A kad bi se ta iscurena RF energija mogla prikupiti, onda bi se mogla i upotrijebiti, zaključili su oni i započetak izradili antenu od smotane bakrene žice s kojom su prikupili propuštene RF signale.

Jeftino i efikasno

Zavojnicu su prislanjali na plastiku, karton, drvo i čelik, da bi se na kraju ljudsko tijelo pokazalo kao najbolji medij koji sposobnost zavojnice da prikupi propuštenu RF energiju pojačava do deset puta.

Ljudsko tijelo pokazalo se kao najbolji medij
Ljudsko tijelo pokazalo se kao najbolji medij

Tako je nastao Bracelet+, jednostavni namotaj bakrene žice koja se nosi poput narukvice. Uređaj je jeftin i stoji manje od pedeset centi, ali može doseći do mikrovata, kažu istraživači. A to je dovoljno za podršku mnogim senzorima poput onih za praćenje zdravlja.