Microsoft Japan - kraćim radnim tjednom do 40% veće učinkovitosti

Microsoft Japan, odradio je tijekom kolovoza manji eksperiment – tijekom cijelog mjeseca uveo je neradni petak što je rezultiralo 40% većom učinkovitošću njegovih djelatnika

Stjepan Bilić ponedjeljak, 4. studenog 2019. u 17:30

Kraći radni tjedan zamisao je koju će pozdraviti većina djelatnika, jedino radoholičari koji ne mogu ni trenutka bez posla neće. No, potonji će prije izgorjeti na poslu što može dovesti čak i do iznenadne smrti. Da je tomu tako najbolje znaju Japanci koji su uveli i poseban izraz za smrt nastalu zbog izgaranja na poslu – karoshi.

Microsoft Japan je stoga odlučio provesti manji eksperiment „Work-Life Choice Challenge Summer 2019„ koji se sastojao od kraćeg radnog tjedna tijekom kolovoza 2019. Microsoft je uveo neradni petak kako bi svojim zaposlenicima omogućio duži odmor i više vremena za obitelj. Plaća im je ostala ista, a neradni dani nisu utjecali ni na smanjenje dana godišnjeg odmora.

U eksperimentu je sudjelovalo oko 2.300 zaposlenika, a čak 92% njih je pohvalilo odluku o skraćenom radnom tjednu. Pokazalo se kako je odluka bila dobra – osim što je Microsoft tijekom kolovoza zbog više neradnih dana samo na struji uštedio 23,1% više u odnosu na kolovoz 2018, ostvarena je i znatna ušteda na ime manje potrošnje papira za printanje (58,7%).

Dodatno, eksperiment je pokazao kako su odmorniji djelatnici ujedno i učinkovitiji. Naime, Microsoft Japan navodi kako se produktivnost njegovih zaposlenika tijekom kolovoza povećala za gotovo 40% (39,9%), unatoč tome što su radili dan manje. Dodatan utjecaj na povećanje produktivnosti u navedenom razdoblju imalo je i to što su sastanci trajali kraće (do 30 minuta) te što se većina konferencija odvijala s udaljenog mjesta, online.

Ohrabren dobrim rezultatima nedavnog eksperimenta Microsoft Japan najavio je uskoro još jedan sličan, a kojeg će provesti tijekom zime, zaposlenicima će omogućiti fleksibilno radno vrijeme kako bi ponovno više vremena proveli offline, sa svojim obiteljima.