Mlazno gorivo može se raditi od trokutastih molekula koje stvaraju bakterije

Istraživači su pronašli način za stvaranje alternativnog mlaznog goriva prikupljanjem neobične molekule ugljika proizvedene metaboličkim procesom bakterija

Mladen Smrekar subota, 2. srpnja 2022. u 15:05

Zrakoplovi prevoze ljude, prevoze robu i izvode vojne operacije, ali goriva na bazi nafte koja ih pokreću su manjkava. U istraživanju objavljenom u časopisu Joule, istraživači Laboratorija Lawrence Berkeley pronašli su način kako stvoriti alternativno mlazno gorivo prikupljanjem neobične molekule ugljika, proizvedene metaboličkim procesom bakterija koje se obično nalaze u tlu.

Eksplozivna ideja

Kad se naftno mlazno gorivo zapali, ono oslobađa ogromnu količinu energije, a znanstvenici iz Keasling Laba u Laboratoriju Lawrence Berkeley smatrali su da mora postojati način da se to replicira bez čekanja milijunima godina kako bi se formirala nova fosilna goriva.

Gorivo koje proizvode bakterije moglo bi djelovati poput biodizela
Gorivo koje proizvode bakterije moglo bi djelovati poput biodizela

Jay Keasling, kemijski inženjer na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji, obratio se Pablu Cruz-Moralesu, mikrobiologu na DTU Biosustain pri Tehničkom sveučilištu u Danskoj, kako bi vidio može li sintetizirati molekulu koja ima potencijal proizvesti mnogo energije. "Keasling mi je rekao: bit će to eksplozivna ideja", kaže Cruz-Morales.

Mikrobiolog Pablo Cruz-Morales
Mikrobiolog Pablo Cruz-Morales

Zbog svojih udubljenja nalik ugrizima, molekula je dobila ime Jawsamycin, po filmu "Ralje" , a stvara je uobičajena bakterija streptomyces, organizam s kojim je Cruz-Morales radio u prošlosti.

Prirodna ideja

Recept već postoji u prirodi; nazubljena molekula proizvedena je prirodnim metabolizmom bakterija dok one žvaču glukozu. Dok jedu šećer ili aminokiseline, razgrađuju ih i pretvaraju u građevne blokove za ugljične veze.

Kultura bakterije Streptomyces koja proizvodi Jawsamicin
Kultura bakterije Streptomyces koja proizvodi Jawsamicin

Zavoji koji molekulama daju eksplozivna svojstva zapravo su ciklopropanski prsteni koji se sastoje od tri atoma ugljika raspoređenih u trokutasti oblik. Taj oblik trokuta čini da se veze savijaju, a ta napetost zahtijeva energiju za stvaranje, objašnjava Cruz-Morales.

Poput biodizela

Gorivo koje proizvode bakterije moglo bi djelovati poput biodizela. Trebalo bi ga tretirati tako da se može zapaliti na nižoj temperaturi od temperature potrebne za sagorijevanje masne kiseline. No, kad se zapali, bio bi dovoljno snažno da pošalje raketu u svemir. 

Jay Keasling, kemijski inženjer na Sveučilištu Berkeley
Jay Keasling, kemijski inženjer na Sveučilištu Berkeley

Istraživači se nadaju da će proces moći prilagoditi kako bi se njihovo alternativno gorivo doista moglo koristiti u zrakoplovima. 

"Fosilna goriva su subvencionirana. To nije povezano samo s tehnologijom, već i geopolitičkim i socio-političkim ustrojem planeta", kaže Cruz-Morales. "No, bliži se trenutak kad ćemo ostati bez fosilnih goriva i tad će nam trebati alternativna rješenja."