Hiper fluorescentni OLED za ekrane sljedeće generacije

Otkriće britanskih fizičara mogogućava izradu svjetlijih, učinkovitijih i dugotrajnijih zaslona koji troše do 30% manje energije

Mladen Smrekar srijeda, 14. veljače 2024. u 13:52
📷 Joseph Xu/Michigan Engineering
Joseph Xu/Michigan Engineering

Najnovije otkriće britanskih znanstvenika sa Sveučilišta Durham ukazuje na način na koji bi se ubuduće mogle izrađivati svjetlije, učinkovitije i stabilnije plave organske diode svima znane kao OLED. Nalazi, objavljeni u časopisu Nature Photonics, omogućavaju izradu zaslona koji pritom štede energiju.

Nova strategija

OLED zasloni koji se koriste u većini modernih pametnih telefona i televizora oslanjaju se na emisiju svjetlosti iz specijaliziranih organskih molekula. Unatoč širokoj upotrebi OLED zaslona, postizanje stabilne i učinkovite emisije plavog svjetla ostaje ključni izazov. No, sada su na Sveučilištu Durham otkrili novu strategiju koristeći "hiper fluorescentne" OLED-ove gdje se energija prenosi s molekule "senzibilizatora" na odvojenu molekulu "emitera".

"Hiper fluorescentni" OLED-ovi rješenje su fizičara Sveučilišta Durham  📷 Durham University
"Hiper fluorescentni" OLED-ovi rješenje su fizičara Sveučilišta Durham Durham University

Oni su naime na vlastito iznenađenje otkrili da molekule senzibilizatora koje su prethodno odbačene kao slabi emiteri zapravo rade nevjerojatno dobro u hiper fluorescentnim OLED-ima.

Slijepa točka

"Otkrili smo 'slijepu točku' u kojoj zanemareni materijali postaju vrlo učinkoviti kad se koriste kao senzibilizatori u hiper-fluorescentnim OLED-ima", objašnjavaju istraživači.

Konkretno, otkriveno je da molekula ACRSA utrostručuje učinkovitost OLED-a kada se koristi kao senzibilizator u hiper fluorescentnim OLED-ima. Istraživači to pripisuju ACRSA-inoj krutoj molekularnoj strukturi i dugotrajnim pobuđenim stanjima. A upotrebom zelenkastog senzibilizatora kao što je ACRSA emisija duboke plave svjetlosti može se postići prijenosom energije ACRSA-e na plavi terminalni emiter.

Manja potrošnja

"Ovaj pristup smanjuje energiju ekscitona u usporedbi s izravnom plavom emisijom u uređajima te omogućava stabilnije, dugotrajnije plave OLED-ove", kažu istraživači.

Hiper fluorescentni OLED-i mogli bi uvelike proširiti izbor materijala za izradu zaslone koji će trošiti do 30% manje električne energije, uvjereni su istraživači koji traže partnere za daljnji razvoj projekta.