Modulacija električnog polja kao zamjena za Bluetooth

Britanski inženjeri razvili su učinkovitiji i energetski manje zahtjevan način prijenosa podataka između uređaja

Mladen Smrekar petak, 24. studenog 2023. u 13:16
Ovo rješenje otvara nove mogućnosti za interakciju s uređajima u pametnim domovima 📷 freepik
Ovo rješenje otvara nove mogućnosti za interakciju s uređajima u pametnim domovima freepik

Istraživači Sveučilišta u Sussexu razvili su energetski učinkovitiju alternativu za prijenos podataka koja bi potencijalno mogla zamijeniti Bluetooth u mobilnim telefonima i drugim uređajima. Profesori Robert Prance i Daniel Roggen pritom su koristili modulacije električnog polja za prijenos podataka na blizinu, uz zadržavanje visoke propusnosti potrebne za multimedijske namjene.

Električni valovi kratkog dometa

Bluetooth, WiFI i 5G trenutno se oslanjaju na elektromagnetsku modulaciju, oblik bežične tehnologije koji je razvijen prije više od 125 godina. U kasnom 19. stoljeću  fokus je bio na prijenosu podataka na velike udaljenosti s pomoću elektromagnetskih valova. Nasuprot tome, modulacija električnog polja troši mnogo manje energije nego Bluetooth, kažu istraživači iz Sussexa.

Ovo tehnološko rješenje je jeftino i moglo bi se minijaturizirati na čip 📷 freepik
Ovo tehnološko rješenje je jeftino i moglo bi se minijaturizirati na čip freepik

Modulacija električnog polja nudi dokazanu, učinkovitiju metodu povezivanja naših uređaja, kažu istraživači, omogućavajući dulje trajanje baterije pri strujanju glazbe na slušalice, primanju poziva, korištenju uređaja za praćenje fitnessa ili interakciji s pametnim domom.

Jeftino rješenje

Rješenje britanskih profesora moglo bi unaprijediti način na koji koristimo tehnologiju u svakodnevnom životu i razviti širok raspon futurističkih primjena. Na primjer, narukvica koja koristi ovu tehnologiju mogla bi omogućiti razmjenu telefonskih brojeva jednostavnim rukovanjem ili bi se vrata mogla otključati dodirivanjem ručke.

Britanski istraživači vjeruju kako bi daljni razvoj njihovog rješenja mogao unaprijediti način na koji koristimo tehnologiju u svakodnevnom životu 📷 rawpixel
Britanski istraživači vjeruju kako bi daljni razvoj njihovog rješenja mogao unaprijediti način na koji koristimo tehnologiju u svakodnevnom životu rawpixel

"Više se ne trebamo oslanjati na elektromagnetsku modulaciju, koja je sama po sebi gladna baterije. Naše rješenje ne samo da će naše živote učiniti mnogo učinkovitijima, već također otvara nove mogućnosti za interakciju s uređajima u pametnim domovima", tvrde istraživači. Njihovo je tehnološko rješenje uz to i jeftino; kad bi se masovno proizvodilo, kažu oni, moglo bi se minijaturizirati na čip i koštati samo nekoliko centi po uređaju, što znači da bi se moglo koristiti u svim uređajima.