Mozak poput računala u kaosu komprimira podatke

Otkriće da mozak eliminira nevažne informacije, ali se pritom rješava i nekih relevantnih informacija, ima široke implikacije na neuroznanost i umjetnu inteligenciju

Mladen Smrekar ponedjeljak, 15. kolovoza 2022. u 17:15

Ako ste odrasli u osamdesetima ili volite igrati stare video igre, možda vam je poznat Frogger. Igra može biti prilično teška. Da biste uspjeli, prvo se morate probiti kroz gust promet, a zatim cik-cak kroz pokretne drvene daske kako biste izbjegli sigurnu smrt. Kako mozak odlučuje na što obratiti pažnju usred ovog kaosa? Studija objavljena u časopisu Nature Neuroscience daje moguće rješenje: kompresiju podataka.

"Komprimiranje prikaza vanjskog svijeta slično je eliminiranju svih nevažnih informacija i usvajanju privremene tunelske vizije situacije", objašnjava Christian Machens, voditelj laboratorija za teorijsku neuroznanost pri Zakladi Champalimaud u Portugalu.

Ideja da mozak maksimizira izvedbu dok minimizira troškove korištenjem kompresije podataka nije od jučer, ali sve dosad nije bila ispitana u kognitivnim funkcijama. Koristeći kombinaciju eksperimentalnih i računalnih tehnika, istraživači su pokazali da se isto načelo proteže na puno širi raspon funkcija.

Miševi su morali odlučiti jesu li dva tona razdvojena vremenom većim ili manjim od 1,5 sekunde. Dok je životinja dovršavala izazov, istraživači su bilježili aktivnost dopaminskih neurona u mozgu
Miševi su morali odlučiti jesu li dva tona razdvojena vremenom većim ili manjim od 1,5 sekunde. Dok je životinja dovršavala izazov, istraživači su bilježili aktivnost dopaminskih neurona u mozgu

Čini se da mozak eliminira sve nevažne informacije, ali se pritom rješava i nekih relevantnih informacija. Ovo otkriće ima široke implikacije za neuroznanost kao i za umjetnu inteligenciju. 

U kaotičnim situacijama, mozak eliminira sve nevažne informacije, ali se pritom rješava i nekih relevantnih
U kaotičnim situacijama, mozak eliminira sve nevažne informacije, ali se pritom rješava i nekih relevantnih

"Iako je mozak jasno evoluirao da učinkovito obrađuje informacije, algoritmi umjetne inteligencije često rješavaju probleme grubom silom: koristeći mnogo podataka i mnogo parametara. Naš rad pruža skup načela za usmjeravanje budućih studija o tome kako unutarnje reprezentacije svijeta mogu podržati inteligentno ponašanje u kontekstu biologije i umjetne inteligencije" zaključuju istraživači. 

📢 Windows 11

ACER Aspire 3

Ryzen 5 3500U, 12GB, 512GB SSD, Radeon Graphics, 15.6“ LED FHD, Windows 11.

3.999kn 530,76 € Kupi

📢 Windows 11

HP 255 G8

Ryzen 3 5300U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" LED FHD, Windows 11.

3.299kn 437,85 € Kupi

📢 12 rata bez kamata

ASUS ROG

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

Od 12339kn Kupi


HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

2 1/2-stazni podni zvučnici

REVEL F35

Sposobnost pružanja performansi dostojnih najzahtjevnijih sustava za zabavu, 35-20,000Hz, 6 Ohma, 90 dB, 30-180W.

15.999 kn 2.123,43 € Kupi

ANC naglavne slušalice

KEF Mu7

Čist, precizan zvuk visoke razlučivosti, intuitivne kontrole na dodir, jasno snimanje glasa, do 40 sati reprodukcije, Bluetooth 5.1.

2.999 kn 398,04 € Kupi