Moždani valovi igrača sinkroniziraju se i bez fizičke prisutnosti

Finski istraživači pokazali su kako su mozgovi ljudi koji zajedno igraju online igru usklađuju i kad se igrači ne nalaze u istoj prostoriji

Mladen Smrekar srijeda, 7. rujna 2022. u 10:28

Ljudski mozgovi aktiviraju se na sličan i simultani način tijekom društvene interakcije, pokazala su prethodna istraživanja. Takva međumoždana neuronska sinkronizacija povezana je s empatijom i suradnjom u situacijama licem u lice. Međutim, njegova uloga u online, daljinskoj interakciji zasad je bila nepoznata.

Sinkronizacija mozgova

Nova studija provedena na Sveučilištu u Helsinkiju istraživala je sinkronizaciju moždanih valova dok su parovi ispitanika igrali igru u kojoj su zajedno upravljali trkaćim automobilom, ali fizički odvojeni u dvije zvučno izolirane sobe. 

Četiri staze uključene u igru utrka automobila
Četiri staze uključene u igru utrka automobila

Sinkronizacija među mozgovima događa se tijekom kooperativnog online igranja, zapazili su istraživači, a povećana sinkronizacija u alfa i gama frekvencijskim pojasima bila je povezana s boljim performansama. 

"Uspjeli smo pokazati da se sinkronizacija međumoždanih faza može dogoditi bez prisustva druge osobe. Ovo otvara mogućnost za istraživanje uloge ovog mehanizma društvenog mozga u online interakciji", objašnjavaju istraživači.

Sinkronizacija međumoždanih faza može se dogoditi i bez prisutnosti druge osobe
Sinkronizacija međumoždanih faza može se dogoditi i bez prisutnosti druge osobe

Bolja online interakcija

Naš društveni mozak razvio se u komunikaciji licem u lice. Produženo vrijeme ispred ekrana izazvalo je zabrinutost kod mnogih ljudi, posebno kod roditelja, učitelja i zakonodavaca.

"Ako možemo izgraditi interaktivna digitalna iskustva koja aktiviraju temeljne mehanizme empatije, to može dovesti do boljih društvenih odnosa, blagostanja i produktivnosti na mreži", upozoravaju autori studije.

Finsko istraživanje pokazalo je da se sinkronizacija među mozgovima događa i tijekom kooperativnog online igranja te da se ona može pouzdano izmjeriti. A povećana sinkronizacija i empatija mogla bi imati pozitivan učinak na ljude, nevezano uz samo igranje video igara.