Nema uvjerljivih dokaza da aplikacije za mentalno zdravlje imaju ikakav učinak

Istraživači su pročešljali studije različitih mobilnih alata za mentalno zdravlje, uključujući i razne tretmane liječenja depresije i anksioznosti te prestanka pušenja

Mladen Smrekar subota, 22. siječnja 2022. u 06:00

Istraživači sa Sveučilišta Wisconsin-Madison proveli su godine pazeći da njihova aplikacija za meditaciju Healthy Minds Program prođe kliničku provjeru i pruži pozitivne rezultate. Docent Simon Goldberg proučio je brojne studije različitih mobilnih alata za mentalno zdravlje, uključujući aplikacije, podršku temeljenu na tekstualnim porukama i druge intervencije.

Češljanje meta-analiza

Pokazalo se da je teško izvući konačne zaključke o tome što djeluje, a što ne. Stoga se Goldberg udružio s nekoliko drugih istraživača i napravio korak unatrag kako bi vidio mogu li uvesti red u rad prikupljen metaanalizama.

Mobilne trgovine prepune su aplikacija koje bi trebale pomoći u odvikavanju od cigareta
Mobilne trgovine prepune su aplikacija koje bi trebale pomoći u odvikavanju od cigareta

Njihov meta-pregled, objavljen u PLOS Digital Health, ispitao je 14 meta-analiza fokusiranih na mentalno zdravlje, uključujući tretmane depresije, anksioznosti i prestanka pušenja. Pregled je uključivao 145 ispitivanja na gotovo 50.000 pacijenata, a istraživači "nisu uspjeli pronaći uvjerljive dokaze koji podržavaju bilo koju intervenciju temeljenu na mobilnom telefonu za bilo koji ishod".


To je prilično šokantan nalaz za industriju u kojoj se milijarde dolara ulažu u razvoj proizvoda koji bi ljudima trebali pomoći da lakše nadziru svoje zdravlje putem mobilnih telefona. 


Aplikacije za pomoć depresivnima i anksioznima
Aplikacije za pomoć depresivnima i anksioznima

Nema uvjerljivih dokaza

Istraživači su identificirali 34 različite kombinacije kriterija istraživanja: ciljanu populaciju, vrstu intervencije, kontrolu i traženi ishod. To što niti jedna intervencija nije uspjela pokazati "uvjerljive dokaze", pokazuje da nisu bile u stanju zadovoljiti visoke standarde. Pristranost i sklonost objavljivanju samo povoljnih rezultata, neki su od razloga. 

Na aplikaciji za meditaciju Healthy Minds Program radilo se godinama
Na aplikaciji za meditaciju Healthy Minds Program radilo se godinama

Jedan od nedostataka većine meta-analiza je taj što one obično grupiraju intervencije koje se mogu prilično razlikovati jedna od druge; velika je razlika između mobilnih aplikacija koje nude kognitivno bihevioralne terapije i onih s inspirativnim porukama ili savjetima. Svaka od njih može imati različite razine kliničkog učinka.
Grupirajući ih u kategorije kao što su aplikacije za pametne telefone ili aplikacije za razmjenu tekstualnih poruka, to se gubi iz vida.

No, čak i bilo kakva intervencija bolja je od nikakve, slažu se eksperti. Savjetovanje licem u lice uvijek će imati bolji učinak od tekstualnih poruka, no činjenica je i poruke dolaze do puno više ljudi, za daleko manje novca.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi