Nova superračunala kreću u istraživanje COVIDA-19

Nizozemski Nacionalni institut za subatomsku fiziku, Nikhef, dobio je pojačanje u vidu novih superračunala tvrtke Lenovo s AMD EPYC procesorima - služit će za proučavanje koronavirusa

Stjepan Bilić subota, 16. svibnja 2020. u 13:26

Nizozemski Nacionalni institut za subatomsku fiziku – Nikhef dobio je novi računalni klaster koji će služiti za proučavanje COVIDA-19. Inače se podatkovni centar iz Amsterdama koristi za proračune vezane uz fiziku čestica i gravitacijskih valova, no otkako je COVID-19 postao glavna vijest postao je i dio Rosetta@home projekta kojim se pokušava otkriti temeljna struktura proteina koronavirusa korištenjem masivnih proračunskih čvorova.

Novi računalni klaster temelji se na Lenovo ThinkSystem SR655 serverima koji su konfigurirani tako da mogu obraditi sve veći protok podataka koji dolazi od strane CERN-a (Europska organizacija za nuklearna istraživanja). Serveri se temelje na AMD EPYC procesorima, prošlog tjedna su isporučena i instalirana četiri racka koji zajedno imaju više od 3.800 AMD EPYC procesora te 31 TB RAM-a.

Računalna infrastruktura već se nalazi u fazi testiranja, opskrbljujući računalnom snagom nizozemsku nacionalnu e-infrastrukturu. Novi računalni kapacitet bit će dostupan tijekom tih testova u godišnjem 'stampedu' „Dutch Power Cows“, tima ICT gurua, koji u paketu distribuira računalnu snagu za određene globalne projekte. Usred trenutne pandemije, tim želi doprinijeti istraživanju molekularnih struktura koronavirusa.

Nova gradnja klastera najavljena za ovaj tjedan slijedi prvotni ugovor s Nikhefom prošle godine, koji je najavio proširenje svog podatkovnog centra s grozdom Dell EMC PowerEdge R6415 servera koje pokreće AMD EPYC. Institut doprinosi stvaranju budućih tehnologija, pri čemu će fizika čestica imati ključnu ulogu u razvoju interneta, GPS navigacije, napredne senzorske tehnologije i medicinskih tehnika snimanja.

Najava dolazi nakon što je AMD otkrio nedavne planove s Nacionalnim laboratorijom Lawrence Livermore i Penguin Computingom u SAD-u za nadogradnju klasičnog klastera visokih performansi (HPC) – „Corona“, kako bi pomogao istraživanju COVID-19.

Sustav „Corona“ koristit će COVID-19 HPC Consortium, američko javno-privatno partnerstvo koje pruža besplatno računarsko vrijeme i resurse znanstvenicima iz cijele zemlje koji sudjeluju u borbi protiv COVID-19, te istraživači LLNL-a.