Nove karte nadzemne biomase za bolje razumijevanje globalnih kretanja ugljičnog dioksida

Kombiniranje podataka prikupljenih s različitih satelita trebalo bi povećati dosljednost karata visoke rezolucije i olakšati praćenje promjena i procjenu bruto dobitaka i gubitaka nadzemne biomase

Mladen Smrekar ponedjeljak, 22. ožujka 2021. u 18:44

Kolebanja biomase bogate ugljikom unutar svjetskih šuma mogu pridonijeti ili usporiti klimatske promjene. Nove karte nadzemne biomase, generirane korištenjem svemirskih promatranja, pomažu nam da bolje razumijemo globalno kretanje ugljika i smanjimo štetne emisija i utvrdimo ciljeve politike održivog razvoja.

Globalni sustav promatranja klime

Nadzemna biomasa odnosi se na stabljiku, koru, grane i grančice drvenastih komponenata vegetacije. Kako fotosinteza povlači ugljični dioksid iz atmosfere, ona skladišti ugljik u vegetaciji u količinama usporedivim s atmosferskim ugljikom. 

Nadzemna biomasa Italije, Alpa i Hrvatske
Nadzemna biomasa Italije, Alpa i Hrvatske

Vegetacijska biomasa presudna je ekološka varijabla za razumijevanje evolucije i potencijalnih budućih promjena klimatskog sustava na lokalnoj, regionalnoj pa čak i globalnoj razini. Globalni sustav promatranja klime (GCOS) koristi je kao jednu od 54 bitne klimatske varijable karakterizacije klime.

Nove karte istraživačkog tima u sklopu Inicijative za klimatske promjene Europske svemirske agencije pružaju globalni pogled na nadzemnu raspodjelu biomase i prostornu gustoću tijekom tri odvojene godine - 2010., 2017. i 2018.

Karte su izvedene iz kombinacije podataka misije Copernicus Sentinel-1, Envisatovog instrumenta ASAR i naprednog satelita za promatranje zemlje JAXA (ALOS-1 i ALOS-2), zajedno s dodatnim informacijama prikupljenim iz zemaljskih izvora.

Procjena bruto dobitaka i gubitaka

Podaci promatranja Zemlje rutinski se koriste za provjeru točnosti ili utvrđivanje pristranosti u klimatskim modelima. Nove karte, pružene u rezoluciji od 100 m, bilježe višu razinu biomase u šumskim područjima velike gustoće, poput tropskog pojasa, zbog velikih poboljšanja algoritma.

Biomasa Velike Britanije viđena satelitima
Biomasa Velike Britanije viđena satelitima

Tim trenutno razvija mapu za 2020. godinu i u nju integrira dodatne podatke niske geometrijske razlučivosti, poput onih koje su u sklopu SMOS misije proučavanja vlažnosti tla i slanosti oceana prikupili ESA-ini sateliti ili skaterometri s Eumetsatovih Metop satelita.

Kombiniranje ovih podataka trebalo bi povećati dosljednost karata visoke rezolucije i olakšati praćenje promjena i procjenu bruto dobitaka i gubitaka nadzemne biomase. Karte su postavljene tako da omogućuju analize trendova, poput utjecaja regionalnih klimatskih fenomena kao što je El Niño na dinamiku biomase.