Odbijanjem sunčeve svjetlosti mogao bi se ohladiti Zemljin ekosustav, predlažu ekolozi

Znanstvenici se zalažu za stratosfersku aerosolnu intervenciju kojom bi se u stratosferi stvorili oblaci sulfatnog aerosola te tako smanjili količinu sunčeve svjetlosti i zračenja koji dopiru do Zemlje

Mladen Smrekar petak, 9. travnja 2021. u 18:07

istraživači Radne skupine za klimatsku intervenciju proučavali su učinak sunčevih klimatskih intervencija na ekologiju, a rezultati su objavljeni u Zborniku Nacionalne akademije znanosti. Sastavljen od klimatskih znanstvenika i ekologa s vodećih međunarodnih sveučilišta, tim je zaključio da je potrebno više pažnje posvetiti ekološkim utjecajima tehnologija upravljanja sunčevim zračenjem (SRM) koje reflektiraju male količine sunčeve svjetlosti natrag u svemir.

Aerosolna intervencija u stratosferi

Tim se usredotočio na specifičnu SRM strategiju, stratosfersku aerosolnu intervenciju (SAI), za stvaranje oblaka sulfatnog aerosola u stratosferi kako bi se smanjio dio dolazne sunčeve svjetlosti i zračenja. U teoriji se ovaj oblak mogao kontrolirati veličinom i položajem.

Učinci modifikacije sunčevog zračenja stratosferskim aerosolnim zahvatom na ekološke sustave uglavnom su nepoznati
Učinci modifikacije sunčevog zračenja stratosferskim aerosolnim zahvatom na ekološke sustave uglavnom su nepoznati

Smanjenje emisija stakleničkih plinova i očuvanje biološke raznolikosti te funkcija ekosustava moraju biti prioritet, smatraju znanstvenici te se zalažu za SAI pristup kojim bi se u atmosferu postavile sićušne reflektirajuće čestice koje bi dio sunčevog zračenja odbijale natrag u svemir, tako da barem dio tog zračenja ne bi stizao do Zemlje i zagrijavao je. 

"Mi tek počinjemo razmatrati rizike i koristi geoinženjeringa i presudno je da ekosustave uključimo u studije troškova i koristi", kaže Jessica Hellmann, direktorica Instituta za zaštitu okoliša Sveučilišta Minnesota.

Stratosferskom aerosolnom intervencijom mogao bi se rashladiti planet no to hlađenje može biti neravnomjerno uz potencijalno veliki utjecaj na ekosustave
Stratosferskom aerosolnom intervencijom mogao bi se rashladiti planet no to hlađenje može biti neravnomjerno uz potencijalno veliki utjecaj na ekosustave

Geoinženjeringom bismo se trebali baviti samo ako njegove prednosti snažno nadmašuju njegove negativne strane. Budući da su naši napori na zaustavljanju klimatskih promjena skromni i spori, sve je više razloga za razmatranje geoinženjeringa, smatraju istraživači. 

Potencijalni rizici i koristi

Stratosferska aerosolna intervencija nije jednostavan termostat koji odbija toplinu za nekoliko stupnjeva. Ostali potencijalni učinci uključuju pomicanje kiše i povećanje površinskih UV zraka. Iako bi SAI mogao ohladiti pregrijanu Zemlju, ne bi se mogao suprotstaviti svim učincima porasta atmosferskog CO2, poput zaustavljanja zakiseljavanja oceana.

Solarni inženjering dotiče se temeljnih ekoloških pitanja o raznim temama, od fotosinteze do migracije životinja. Nalazi ove studije proizlaze iz geoinženjerskih scenarija koji mogu pomoći ili ometati sposobnost ekosustava da skladište ugljik. Stručnjaci su pozvani da najozbiljnije razmisle o solarnom geoinženjeringu, o njegovim potencijalnim rizicima i koristima.