Pametne naočale daju prednost?

U komunikaciji u kojoj samo jedna strana koristi AR naočale stvara se neravnoteža moći u kojoj lošije prolazi onaj tko se ne služi tehnologijom proširene stvarnosti

Mladen Smrekar četvrtak, 31. kolovoza 2023. u 12:35
U testu korištene AR naočale Spectacles izgledaju poput sunčanih, ali su bile opremljene kamerom i filterima 📷 Span Inc
U testu korištene AR naočale Spectacles izgledaju poput sunčanih, ali su bile opremljene kamerom i filterima Span Inc

Trenutačno se većina rada na naočalama za proširenu stvarnost prvenstveno fokusira na iskustvo nositelja. Istraživači s Cornella i Sveučilišta Brown istražili su pak kako ova tehnologija utječe na interakciju između korisnika i druge osobe. Nalazi ovog istraživanja, predstavljeni na konferenciji ACM Designing Interactive Systems, pokazuju da stvari nisu baš tako ružičasto za one s vanjske strane naočala. 

Nemir i zabrinutost

AR naočale postavljaju virtualne objekte i tekst preko vidnog polja kako bi stvorile svijet miješane stvarnosti za korisnika. Nekad velike i glomazne, pametne naočale postaju sve manje i sličnije običnim naočalama. To pak unosi nemir i izaziva zabrinutost da bi njihov nositelj mogao potajno snimati nekoga ili čak generirati deepfakeove sa sugovornikovim likom.

AR naočale blokiraju neverbalnu interakciju, što kod sugovornika iaziva nelagodu 📷 Snap Inc
AR naočale blokiraju neverbalnu interakciju, što kod sugovornika iaziva nelagodu Snap Inc

Istraživači su promatrali parove u kojima je jedan sudionik razgovora bio bez naočala dok je drugi nosio Spectacles, prototip AR naočala tvrtke Snap. Ove naočale izgledaju poput sunčanih, a za studiju, opremljene su video kamerom i s pet prilagođenih filtera koji pretvaraju osobu koja ih ne nosi u jelena, mačku, medvjeda, klauna ili zečića.

Gubitak kontrole

Zabavni filtri smanjili su tjeskobu nošenja AR naočala i olakšali vježbu. Oni bez naočala osjećali su se neugodno i manje vrijednima jer nisu znali što se događa s druge strane leća. Smetalo im je i to što su im "filteri oduzeli kontrolu nad vlastitim izgledom", a nelagodu su osjećali i zbog mogućnosti da ih nositelj potajno snima bez njihovog pristanka, pogotovo kad ne znaju kako izgledaju. 

Istraživači Jenny Fu i Malte Jung
Istraživači Jenny Fu i Malte Jung

Problematičnim se pokazalo i to što AR naočale imaju zatamnjena stakla na kojima njihov nositelj može vidjeti projicirane virtualne slike. S druge strane ovaj nedostatak transparentnosti dodatno je degradirao kvalitetu društvene interakcije, izvijestili su istraživači.

Izvor podataka

"Ljude zbunjuje to što nema izravnog kontakta očima pa ne znaju kamo osoba gleda. To njihova iskustva razgovora čini manje ugodnim, jer naočale blokiraju neverbalnu interakciju", zapažaju istraživači koji predlažu da se pametne naočale opreme projekcijskim zaslonom i indikatorom snimanja kako bi ljudi u blizini znali što nositelj vidi i snima.

Nekad velike i glomazne, pametne naočale postaju sve manje i sličnije običnim naočalama 📷 Snap Inc
Nekad velike i glomazne, pametne naočale postaju sve manje i sličnije običnim naočalama Snap Inc

Video interakcije pomoću pametnih naočala, smatraju istraživači, trebalo bi smatrati izvorom podataka kako bi i oni koji ih ne nose imali pravo glasa u stvaranju nadolazećeg svijeta miješane stvarnosti.