Plutajuće umjetno lišće proizvodi gorivo od sunca i vode

Umjetno lišće moglo bi se koristiti na zagađenim vodenim putovima, u lukama ili čak na moru i moglo bi pomoći u smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima

Mladen Smrekar petak, 19. kolovoza 2022. u 13:05

Istraživači Sveučilišta Cambridge osmislili su ultratanke, fleksibilne uređaje koji inspiraciju crpe iz fotosinteze. Budući da su jeftini, autonomni i dovoljno lagani da plutaju, ovi uređaji mogli bi se koristiti za stvaranje održive alternative benzinu, bez zauzimanja prostora na kopnu.

Čisto gorivo na vodi 

Ovo je prvi put da je čisto gorivo proizvedeno na vodi. Kad bi se povećalo, umjetno lišće moglo bi se koristiti na zagađenim vodenim putovima, u lukama ili čak na moru i moglo bi pomoći u smanjenju ovisnosti globalne pomorske industrije o fosilnim gorivima. Rezultati testiranja objavljeni su u časopisu Nature. https://www.nature.com/articles/s41586-022-04978-6

Testovi su pokazali da novi umjetni listovi vodu mogu rastaviti na vodik i kisik ili reducirati CO2 u sintetički plin
Testovi su pokazali da novi umjetni listovi vodu mogu rastaviti na vodik i kisik ili reducirati CO2 u sintetički plin

Istraživačka skupina profesora Erwina Reisnera već godinama razvija održiva rješenja temeljena na principima fotosinteze. Godine 2019. razvili su umjetni list koji proizvodi sintetički plin od sunčeve svjetlosti, ugljičnog dioksida i vode. 

Manji troškovi

Raniji prototip proizvodio je gorivo kombiniranjem dvaju apsorbera svjetlosti s odgovarajućim katalizatorima. Međutim, sadržavao je debele staklene podloge i premaze za zaštitu od vlage, što je uređaj činilo glomaznim.

"Umjetno lišće moglo bi značajno smanjiti troškove održive proizvodnje goriva, ali budući da je i teško i lomljivo, teško ga je proizvoditi u velikom obimu i transportirati", objašnjavaju istraživači koji su odlučili smanjiti materijale bez utjecaja na njihovu izvedbu.

Metalni oksidi i pervovskit

Izazov je bio kako postaviti apsorbere svjetlosti na lagane podloge i zaštititi ih od vode. Istraživači su koristili metalne okside u tankom sloju i perovskite koji se mogu premazati na fleksibilne plastične i metalne folije.

Testovi na rijeci Cam pokazali su da umjetno lišće sunčevu svjetlost pretvara u gorivo jednako učinkovito kao lišće biljaka
Testovi na rijeci Cam pokazali su da umjetno lišće sunčevu svjetlost pretvara u gorivo jednako učinkovito kao lišće biljaka

Uređaji su bili prekriveni mikrometarski tankim, vodoodbojnim slojevima na bazi ugljika koji su spriječili degradaciju vlage. Rezultat je bio uređaj koji ne samo da radi, već i izgleda kao pravi list.

Testovi novih umjetnih listova pokazali su da mogu rastaviti vodu na vodik i kisik ili reducirati CO2 u sintetički plin. Dakako, potrebna su dodatna poboljšanja prije nego što budu spremni za komercijalnu primjenu.

Premještanje proizvodnje

Mnoge tehnologije obnovljivih izvora energije, uključujući tehnologije solarnih goriva, mogu zauzeti velike količine prostora na kopnu pa bi premještanje proizvodnje na otvorene vode značilo da se čista energija i korištenje zemljišta ne preklapaju. U teoriji, ove uređaje možete smotati i staviti gotovo bilo gdje, što također jamči energetsku sigurnost.

Dr. Virgil Andrei s umjetnim listom
Dr. Virgil Andrei s umjetnim listom

"Solarne farme postale su popularne za proizvodnju električne energije; predviđamo slične farme za sintezu goriva. "One bi mogli opskrbljivati ​​obalna naselja, udaljene otoke, pokriti industrijske ribnjake ili spriječiti isparavanje vode iz kanala za navodnjavanje", kažu istraživači.