Zemlja se našla u energetskoj neravnoteži, zagrijava se dvostruko brže nego 2005.

Istraživači NASA-e i oceanografske agencije NOAA usporedili su podatke i došli do zaključka da je u posljednjih 14 godina udvostručena količina energije koju Zemlja zadržava

Sandro Vrbanus subota, 19. lipnja 2021. u 20:42

Znanstvenici iz američke svemirske agencije (NASA), te agencije za oceane i atmosferu (NOAA), objavili su zajednički rad naslovljen "Satelitski i oceanski podaci otkrivaju značajno povećanje u brzini zagrijavanja Zemlje". U tom radu uspoređuju podatke dobivene iz NASA-inih satelita CERES koji mjere koliko energije kroz atmosferu napušta naš planet, te podatke iz oceanskih plutača Argo, koje mjere koliko se oceani zagrijavaju.

Visoka korelacija u podacima

Ovi podaci su dobiveni, dakle, iz dva potpuno međusobno neovisna izvora, i u vrlo visokoj su korelaciji, kao što je vidljivo na priloženom grafičkom prikazu. Analiza podataka pokazuje kako je zadržavanje Sunčeve energije na Zemlji tijekom 14 godina (od 2005. do 2019.) čak udvostručeno. To znači da se Zemlja sada zagrijava dvostruko brže nego 2005. godine, što je prilično velik energetski disbalans, zabilježen kroz duže vremensko razdoblje. To znanstvenicima daje visoko povjerenje u podatke i činjenicu da je riječ o stvarnom fenomenu, a ne o grešci u mjerenju.

Trendovi koje su otkrili prilično su alarmantni, priznaju. Kad je riječ o uzrocima ovako ubrzanog zagrijavanja našeg planeta, znanstvenici kažu da je jedan dio zasigurno uzrokovan ljudskim faktorom, tj. ispuštanjem stakleničkih plinova u atmosferu. Globalno zatopljenje dalje pokreće druge procese, poput topljenja ledenjaka, dodatnog isparavanja vode i promjena u strukturi oblaka, što još više povećava apsorpciju solarne energije i ubrzava zagrijavanje.

Također, jedan od čimbenika koji su doveli do ove situacije jest i interna varijabilnost Zemlje i Sunca. Kada se to poklopi s antropogenim klimatskim promjenama, dolazimo do stvaranja ovako velike energetske neravnoteže. "Veličina ovog povećanja zagrijavanja je bez presedana", zaključuju.

Iako studija ne daje predviđanja za naredna desetljeća, kad je riječ o globalnim temperaturama, njezini autori kažu da, ako se ovaj tempo ubrzanog zagrijavanja ne zaustavi, možemo očekivati još veće promjene u klimi nego što ih sada bilježimo.