Previše gledanja u ekrane potiče raniji pubertet

Turska studija na štakorima otkriva da izlaganje plavom svjetlu može promijeniti i razinu hormona

Mladen Smrekar nedjelja, 13. studenog 2022. u 06:00

Redovito izlaganje plavom svjetlu tableta i pametnih telefona može promijeniti razinu hormona i povećati rizik od ranog puberteta, pokazali su rezultati studije na štakorima, predstavljene godišnjem sastanku Europskog društva za pedijatrijsku endokrinologiju.

Poremećeni obrasci

Dulje izlaganje plavom svjetlu povezano je s ranim početkom puberteta kod ženki štakora, koje su imale i niže razine melatonina, više razine određenih reproduktivnih hormona i fizičke promjene u jajnicima. 

Izlaganje plavoj svjetlosti moglo bi se smatrati faktorom rizika za raniji početak puberteta, smatraju turski istraživači
Izlaganje plavoj svjetlosti moglo bi se smatrati faktorom rizika za raniji početak puberteta, smatraju turski istraživači

Korištenje mobilnih uređaja koji emitiraju plavo svjetlo već je povezano s poremećenim obrascima spavanja kod djece, ali sadašnji rezultati pokazuju da mogu postojati dodatne opasnosti za razvoj u djetinjstvu i buduću plodnost.

Rezultati studije

Posljednjih je godina nekoliko studija izvijestilo o porastu ranog puberteta kod djevojčica, osobito tijekom pandemije Covida-19. Povezanost između izlaganja plavom svjetlu i smanjene razine melatonina sugerira da bi povećano vrijeme provedeno ispred ekrana moglo igrati ulogu u ovom porastu. 

Uporaba uređaja koji emitiraju plavo svjetlo treba svesti na najmanju moguću mjeru, osobito navečer
Uporaba uređaja koji emitiraju plavo svjetlo treba svesti na najmanju moguću mjeru, osobito navečer

Turski istraživači istražili su utjecaj plavog svjetla na ženke štakora koje su izlagane ciklusima plave svjetlosti od šest ili 12 sati. Prvi znakovi puberteta javili su se znatno ranije u obje skupine izložene plavom svjetlu, a što je izlaganje trajalo duže, to je pubertet nastupio ranije.

Faktor rizika

Dr. Aylin Kilinç Uğurlu istražila je učinke izlaganja plavoj svjetlosti na reproduktivne hormone i početak puberteta
Dr. Aylin Kilinç Uğurlu istražila je učinke izlaganja plavoj svjetlosti na reproduktivne hormone i početak puberteta

Štakori izloženi plavom svjetlu također su imali smanjene razine melatonina i povišene razine specifičnih reproduktivnih hormona, a uočene su i fizičke promjene u tkivu jajnika, sve u skladu s početkom puberteta. Nakon 12 sati izlaganja pokazali su se i neki znakove oštećenja stanica i upala u jajnicima.

"Budući da je ovo studija na štakorima, ne možemo biti sigurni da će se ovi nalazi ponoviti kod djece, ali podaci sugeriraju da bi se izlaganje plavoj svjetlosti moglo smatrati faktorom rizika za raniji početak puberteta", upozorava voditeljica istraživanja dr. Aylin Kilinç Uğurlu

Utjecaji izlaganja 

Teško je kod štakora oponašati izlaganje plavoj svjetlosti ekvivalentno djetetovom korištenju tableta, ali vremenska točka puberteta kod štakora je otprilike jednaka onom kod ljudi, ako se prilagodi kraćem životnom vijeku štakora. Hormonske promjene koje se kod ženki štakora događaju tijekom pretpuberteta i puberteta također su usporedive s ljudskim.

Dakle, unatoč ograničenjima studije, ovi nalazi podupiru potrebu za daljnjim istraživanjima potencijalnih utjecaja izlaganja plavom svjetlu na zdravlje, razine hormona i početak puberteta kod djece.

Dotad, dr. Kilinç Uğurlu preporučuje da se "uporaba uređaja koji emitiraju plavo svjetlo svede na najmanju moguću mjeru kod djece prije puberteta, osobito navečer kada izloženost može imati najviše učinaka na promjenu hormona".