Sluzavi magnet, papir od peludi, isprintana koža s osjetom i elektronski nos koji njuši dobar viski

U proteklom tjednu čovječanstvo je postalo bogatije za nekoliko važnih znanstvenih otkrića koja bi mogla promijeniti svijet u kojem živimo

Mladen Smrekar subota, 9. travnja 2022. u 06:00

Znanstvenici su stvorili bateriju koja mjesecima čuva energiju bez gubitka punog kapaciteta pohrane. Razvoj "baterije za zamrzavanje-odmrzavanje", koja svoju energiju zamrzava za kasniju upotrebu, korak je prema baterijama koje se mogu koristiti za sezonsko skladištenje.

Prototip je malen, veličine hokejskog paka, ali je njen potencijal ogroman, objasnili su istraživači Odjela za energetiku Nacionalnog laboratorija Pacific Northwest u članku objavljenom u Cell Reports Physical Science.

Baterije koja svoju energiju zamrzava za kasniju upotrebu
Baterije koja svoju energiju zamrzava za kasniju upotrebu

Anoda i katoda, izrađene od aluminija i nikla, uronjene su u elektrolite otopljene soli koji su čvrsti na sobnoj temperaturi i tekući kad se zagriju. Kako bi se povećao energetski kapacitet baterije, elektrolitu je dodan i sumpor. Separator između anode i katode izrađen je od stakloplastike, što smanjuje troškove i čini bateriju čvršćom kada prolazi kroz cikluse zamrzavanja i odmrzavanja.

Peludni papir za ponovni ispis

Znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta Nanyang u Singapuru razvili su papir na bazi peludi koji se, nakon što je ispisan, može obrisati i ponovno koristiti više puta bez ikakvog oštećenja papira.

U istraživačkom radu objavljenom u Advanced Materials, istraživači su pokazali kako se slike u boji visoke razlučivosti mogu ispisati na nealergijski peludni papir laserskim pisačem i zatim alkalnom otopinom obrisati potpunim uklanjanjem tonera. Ovaj proces može se ponoviti najmanje osam puta bez oštećenja papira.


Inovativni peludni papir mogao bi postati ekološki prihvatljiva alternativa konvencionalnom, koji se proizvodi u više koraka sa značajnim negativnim utjecajem na okoliš, kažu istraživači. To bi također moglo pomoći u smanjenju emisija ugljika i potrošnje energije povezane s konvencionalnim recikliranjem papira.


3D isprintana koža, s osjetom!

Međunarodni istraživači uspješno su razvili osjet dodira s kojim robot može taktilno doživjeti okolinu poput čovjeka. Znanstvenici su pratili osjetljivost receptora 3D ispisane kože na normalan pritisak, otkrivajući rubove i razlikujući dva bliska podražaja. Iako se još ništa ne može usporediti s ljudskom kožom, signali dodira koje šalje umjetna koža nevjerojatno su bliski pravoj koži. 

Signali dodira koje šalje umjetna koža nevjerojatno su bliski pravoj koži
Signali dodira koje šalje umjetna koža nevjerojatno su bliski pravoj koži

Istraživači se nadaju da ovu tehnologiju, opisanu u Journal of the Royal Society Interface, upotrijebiti za razvoj bolje protetike i izgradnju složenijih robota sposobnih za nježno rukovanje raznim predmetima na temelju ovog osjetila dodira.

Biogorivo od algi

Istraživači su iskoristili umjetnu inteligenciju kako bi uzgojili alge rekordnim tempom koji bi mogao smanjiti cijenu goriva od algi. Korištenjem strojnog učenja za precizno podešavanje rasta cijanobakterije, tim sa Sveučilišta Texas A&M proizveo je više od 43 grama po četvornom metru dnevno, gotovo dvostruko više od ciljanih brojki koje propisuje Ministarstvo energetike SAD-a. 

Cijena biogoriva od algi mogla bi s današnjih 8,71 dolara po litri pasti na samo 1,32 dolara
Cijena biogoriva od algi mogla bi s današnjih 8,71 dolara po litri pasti na samo 1,32 dolara

Proces teksaških istraživača, detaljno opisan u Nature Communications, mogao bi cijenu biogoriva od algi s današnjih 8,71 dolara po litri srušiti na samo 1,32 dolara. To je nešto više od cijene kukuruznog etanola i sasvim konkurentno fosilnim gorivima u Kaliforniji, ali i na inozemnim tržištima, poput Kine, gdje su cijene goriva puno veće.

Ljuti muškarci i sretne žene

Vjerojatnije je da će se lica i glasovi smatrati muškim kad su ljuti, a ženskim kad su sretni, otkrilo je novo istraživanje Sveučilišta Essex. Rad objavljen u časopisu Emotion otkriva da i muškarci i žene podsvjesno čine iste pogreške.

U istraživanju je korišteno 121 lice avatara i 121 ljudski glas nastao modificiranjem emocionalnog izraza u stupnjevima od sretnog do ljutitog, te spola na kliznoj ljestvici od muškog prema ženskom. Uspoređujući veličinu učinaka, utvrđeno je da su emocije utjecale na percepciju spola. 

Smatra se da bi to moglo biti zbog nesvjesne aktivacije amigdale - važnog centra za emocije u mozgu. Ova nakupina neurona omogućuje nam brzo otkrivanje i reagiranje na prijetnje, ali ne uključuje određivanje spola osobe koja nam prijeti. To što se muškarci doživljavaju kao ljuti evolucijska je prednost, smatraju neki,  jer se tako priprema za odgovor na borbu ili bijeg.


Karte mozga mapiraju životni razvoj

Tim međunarodnih istraživača izradio je niz moždanih karata koji pokrivaju cijeli naš život – od fetusa starog 15 tjedana do 100-godišnje odrasle osobe – pokazujući kako se naš mozak brzo širi u ranom životu i polako smanjuje u poodmakloj dobi. 

Iako trenutno nisu namijenjene za kliničku upotrebu, istraživači se nadaju da će karte postati rutinski klinički alat sličan načinu na koji se danas koriste standardizirani pedijatrijski grafikoni rasta
Iako trenutno nisu namijenjene za kliničku upotrebu, istraživači se nadaju da će karte postati rutinski klinički alat sličan načinu na koji se danas koriste standardizirani pedijatrijski grafikoni rasta

Standardizirane referentne karte za razvoj ljudskog mozga tijekom života, predstavljene su u časopisu Nature.One su rezultat istraživačkog projekta koji se protezao na šest kontinenata i prikupio ogroman broj MRI skupova podataka – gotovo 125.000 skeniranja mozga iz više od 100 različitih studija. 


Nije ono što mislite, to je magnet

Nimalo lijepi, sluzavi  magnetski robot, nalik na pseći izmet, mogao bi poslužiti za hvatanje stvari unutar ljudskog tijela. Ova kreacija profesora Lija Zhanga s Kineskog sveučilišta u Hong Kongu opisana je u časopisu Advanced Functional Materials.

Sluz se dobiva miješanjem polivinil alkohola, boraksa i čestica neodimijskog magneta. Pomoću magneta može se i kontrolirano kretati, okružiti stvari u obliku slova C ili O i pokupiti ih, a može i međusobno povezati elektrode. Štoviše, ona se ponaša sasvim drugačije ovisno o tome kako joj pristupite. Na brzi dodir sluz će očvrsnuti, a ako je dodirujete nježno i polako, ponašat će se kao tekućina. 

Ovo je magnet, ali sluzav
Ovo je magnet, ali sluzav

Zhang bi ovu magnetnu sluz volio koristiti kao medicinski alat unutar probavnog trakta no prije toga treba riješiti jedan problem: naime, magnetske čestice u sluzi su - otrovne.

E-nos njuši fini viski

Viski je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića u svijetu, a uz neke vrhunske brendove koji postižu pet ili šest znamenki, također je omiljena meta za prijevaru. Procjenjuje se da bi do trećine rijetkih i kolekcionarskih viskija moglo biti lažno. Kako bi se borili protiv toga, istraživači s Tehnološkog sveučilišta u Sydneyu (UTS) razvili su elektronički nos, NOS.E, koji može razlikovati različite marke, porijeklo i stilove "njušenjem" pića u manje od četiri minute.

Elektronski nos ima dobar nos za kvalitetan viski
Elektronski nos ima dobar nos za kvalitetan viski

U eksperimentu su korišteni uzorci tri mješavina slada i tri single malt viskija, uključujući Johnnie Walker, crveni i crni label, Ardberg, Chivas Regal i 12 godina stari Macallan's. Studija, objavljena u IEEE Sensors, pokazala je da je e-nos dosegnuo 100% točnost za otkrivanje regije, 96,15% točnost za naziv robne marke i 92,31% točnost za stil.

Kako radi NOS.E
Kako radi NOS.E

Ova tehnologija može se primijeniti i na druge proizvode podložni krivotvorenju, poput vrhunskih parfema i ima veliki potencijal kod otkrivanja raznih bolesti.