Utječe li Wi-Fi na spermije? Rezultati istraživanja uzbunili znanstvenike

Istraživači su otkrili smanjenu pokretljivost i održivost spermija kod muškaraca koji su telefonirali putem WhatsAppa preko Wi-Fi mreže, ali ne i onima koji su koristili 4G ili 5G

Mladen Smrekar utorak, 25. listopada 2022. u 17:05

Novo, nerecenzirano istraživanje Millerove medicinske škole u sklopu Sveučilišta u Miamiju, netom predstavljeno na konferenciji Američkog društva za reproduktivnu medicinu, povezalo je mobilne telefone koji pokreću glasovne pozive preko Wi-Fi veze s utjecajem na pokretljivost i održivost spermija. Vijest je odmah podigla veliku uzbunu u znanstvenom svijetu.

Neistraženi učinci zračenja

Mobilni telefoni emitiraju radiofrekventno-elektromagnetsko zračenje (RF-EMR) za prijenos podataka za društvene mreže, pregledavanje weba te streamanje glazbe i podcasta. . 

Pojava Bluetooth slušalica vjerojatno je produžila vrijeme u kojem mobilni telefon ostaje u džepovima muških hlača. Zbog toga se mobitel i njegov odgovarajući RF-EMR sve duže nalazi blizu testisa 📷 freepik
Pojava Bluetooth slušalica vjerojatno je produžila vrijeme u kojem mobilni telefon ostaje u džepovima muških hlača. Zbog toga se mobitel i njegov odgovarajući RF-EMR sve duže nalazi blizu testisa freepik

Iako su prethodne studije pokazale negativne učinke na parametre spermija, utjecaj moderne tehnologije pametnih telefona i bežičnih spektara (4G, 5G i WiFi) na pokretljivost spermija još nije istražen. Istraživači su pretpostavili da RF-EMR iz mobitela ima štetne učinke na pokretljivost i održivost spermija, iako se ti učinci mogu ublažiti fizičkim preprekama ili udaljenošću.

Toplina i zračenje

Proučili su utjecaj RF-EMR-a na pokretljivost i održivost spermija muškaraca u dobi od 25 do 35 godina izlaganjem njihovog ejakuliranog sjemena u in vitro studiji koja je trajala šest sati. Kao RF-EMR izvor korišten je pametni telefon, a glasovni poziv putem WhatsAppa bio je upućivan putem 4G, 5G ili WiFi bežičnog spektra.

Istraživači Millerove medicinske škole u sklopu Sveučilišta u Miamiju
Istraživači Millerove medicinske škole u sklopu Sveučilišta u Miamiju

Usput je provjeravano ima li razlika u rezultatima s obzirom na korištenje maski na mobitelima i njihovu udaljenost od uzoraka sjemena. Uzorci su uz to stavljeni u inkubator na 37 Celzijevih stupnjeva kako bi se procijenio učinak topline. 

Smanjena pokretljivost

Istraživači su uočili smanjenu pokretljivost spermija prilikom korištenja mobitela putem WiFi veze, dok je pokretljivost i održivost spermija ostala nepromijenjena u uzorcima izloženima 4G ili 5G RF-EMR. Dodatak maskice i povećana udaljenost od WiFi odašiljača smanjili su utjecaj na pokretljivost i održivost spermija, primijetili su istraživači.

Utjecaj moderne tehnologije pametnih telefona i bežičnih spektara na pokretljivost spermija još nije istražen 📷 freepik
Utjecaj moderne tehnologije pametnih telefona i bežičnih spektara na pokretljivost spermija još nije istražen freepik

"Primijetili smo da pametni telefoni koji koriste WiFi negativno utječu na pokretljivost i održivost spermija. Čini se da tome pridonosi i toplina koja izlazi iz uređaja, jer je uređaj bio topliji nego kada su se telefoni koristili samo s 4G ili 5G", pišu istraživači. 

Burna reakcija

Tvrdnja da mobilni telefoni spojeni putem WiFija imaju štetne učinke na pokretljivost i održivost spermija izazvala je burnu reakciju stručnjaka koji nisu sudjelovali u ovom istraživanju. 

"Nemoguće je reći je li ovaj rezultat uzrokovan učincima radiofrekvencije, jer se čini da istraživači nisu koristili stroge međunarodno priznate protokole za osiguranje dosljednih, mjerljivih i nadziranih doza RF-a", primjećuje profesor Andrew Wood, glavni istraživač u Australskom centru za istraživanje elektromagnetskih bioloških učinaka.

Manjkavi dokazi

Wood je jedan od 14 stručnjaka koji provode sustavni pregled Svjetske zdravstvene organizacije o učincima RF-a na mušku plodnost, trudnoću i ishode poroda, uključujući pregled ljudske sperme izložene in vitro. Uskoro će objaviti i konačni izvještaj, a protokol se može pronaći na Environment International.

U rezultate istraživanja sumnja i Rodney Croft, glavni istraživač u Australskom centru za istraživanje elektromagnetskih bioefekata. Jedna od kritika odnosi se na pomanjkanje dokaza da bi prijavljeni učinak, ako je stvaran, bio štetan, a ne samo normalna biološka promjena povezana s toplinom, naprimjer zbog baterije telefona, a ne Wi-Fi signala.

Istraživači su proučili utjecaj RF-EMR-a na pokretljivost i održivost spermija muškaraca u dobi od 25 do 35 godina 📷 freepik
Istraživači su proučili utjecaj RF-EMR-a na pokretljivost i održivost spermija muškaraca u dobi od 25 do 35 godina freepik

RF EMF zbog Wi-Fi-ja izuzetno je mali, ne samo u odnosu na telefonski razgovor, već i na tradicionalne AM i RM radio emisije i oko 1000 do 10.000 puta manji od sigurnih razina navedenih u smjernicama, zapaža Croft. 

Zanimljivo zapažanje

Daleko manje kritičan prema nalazima istraživanja bio je Geoffry De Iuliis s Fakulteta znanosti o okolišu i životu Sveučilišta u Newcastleu koji se i sam bavi sličnim istraživanjima:

Eksperiment je pokazao smanjenu pokretljivost spermija prilikom korištenja mobitela putem WiFi veze 📷 freepik
Eksperiment je pokazao smanjenu pokretljivost spermija prilikom korištenja mobitela putem WiFi veze freepik

"Gubitak pokretljivosti spermija okarakterizirali su brojni istraživači, pod nizom načina i frekvencija elektromagnetske energije. Otkriće stoga nije novo niti je iznenađujuće. Međutim, zanimljivo je zapažanje da Wi-Fi EMR utječe na spermatozoide više nego drugi načini", komentira De Iuliis koji izravno zračenje i in vitro eksperimente koristi kako bi istražio interakciju bežične komunikacije s biologijom. "Ovo je važan dio veće slagalice."