WiFi može čitati kroz zidove

Nova tehnika omogućila je slikanje, odnosno čitanje detalja do razine slova abecede kroz zidove na osnovu obrade odbijenih WiFi signala

Mladen Smrekar četvrtak, 14. rujna 2023. u 06:00
Istraživači Kalifornijskog sveučilišta u Santa Barbari pokazali su da mogu uspješno slikati objekte u obliku slova abecede 📷 Mostofi Lab
Istraživači Kalifornijskog sveučilišta u Santa Barbari pokazali su da mogu uspješno slikati objekte u obliku slova abecede Mostofi Lab

Istraživači laboratorija profesorice Yasamine Mostofi s Kalifornijskog sveučilišta u Santa Barbari osmilil su novi način visokokvalitetnog snimanja nepokretnih objekata samo s WiFi signalima. Njihova metoda koristi geometrijsku teoriju difrakcije (GTD) i odgovarajuće Kellerove stošce za praćenje rubova objekata. Ova tehnika je prvi put omogućila slikanje, odnosno čitanje engleske abecede kroz zidove WiFi-jem; taj se zadatak dosad smatrao preteškim za WiFi zbog složenih detalja slova.     

Crtanje rubova objekata

"Snimanje nepomičnih krajolika s WiFi-jem prilično je izazovno zbog nedostatka kretanja", kaže Mostofi, profesorica elektrotehnike i računalnog inženjerstva. Zbog toga su njeni istraživači zauzeli potpuno drugačiji pristup, fokusirajući se na crtanje rubova objekata. Ova se inovacija nadovezuje na prethodni rad Mostofi Laba koji već 15 godina istražuje svakodnevne radiofrekventne signale.

Istraživači su zauzeli potpuno drugačiji pristup i fokusirali se na iscrtavanje rubova objekata 📷 Mostofi Lab
Istraživači su zauzeli potpuno drugačiji pristup i fokusirali se na iscrtavanje rubova objekata Mostofi Lab

"Kad određeni val upadne na rubnu točku, pojavljuje se stožac odlaznih zraka prema Kellerovoj geometrijskoj teoriji difrakcije", objašnjava Mostofi. Ova interakcija nije ograničena na vidljivo oštre rubove, već se odnosi na širi skup površina s dovoljno malom zakrivljenošću. Stožac ostavlja različite otiske, konusne presjeke, a mapa se stvara pomoću matematičkog okvira koji ove stožaste otiske koristi kao potpise.

Snimanje kroz zid

Nakon što pronađu rubne točke visoke pouzdanosti, njihove informacije šire na ostale točke koristeći Bayesovo širenje informacija. To dodatno poboljšava sliku jer neki rubovi mogu biti u slijepoj regiji ili prekriveni drugim rubovima koji se nalaze bliže odašiljačima. Formirana slika može se dodatno poboljšati korištenjem prigodnih alata.

Istraživači Anurag Pallaprolu, Belal Korany i Yasamin Mostofi 📷 Mostofi Lab
Istraživači Anurag Pallaprolu, Belal Korany i Yasamin Mostofi Mostofi Lab

Istraživači su opsežno testirali ovu tehnologiju s nekoliko eksperimenata u tri različita područja, uključujući scenarije snimanja kroz zid. Pokazali su i da mogu uspješno slikati objekte u obliku slova abecede i slova dodatno klasificirati. Snimili su i brojne druge objekte, pokazujući da mogu uhvatiti detalje koji prije nisu bili mogući s WiFi-jem.