Petogodišnji timelapse video pokazuje raspad glečera na Antarktici

Sateliti konstelacije Copernicus Europske svemirske agencije proteklih pet godina snimali su antarktički glečer Pine Island i stvorili timelapse koji prikazuje kako je on u pet godina izgubio petinu svoje površine

Sandro Vrbanus nedjelja, 13. lipnja 2021. u 18:25

Ubrzavanje klimatskih promjena i povećanje prosječnih globalnih temperatura možda nije vidljivo na svakodnevnim varijacijama temperatura (jer vrijeme nije isto što i klima), no dugoročni znanstveni podaci i snimke otkrivaju pred kakvom se klimatskom katastrofom svijet zaista nalazi. Najnoviji pokazatelj za to jest timelapse snimke koju su načinili sateliti Copernicus Sentinel-1 Europske svemirske agencije na Antarktici.

Video prikazuje ledenu ploču glečera Pine Island koja je u posljednjih pet godina izgubila petinu svoje površine – ona je jednostavno otklizala u ocean i tamo se raspadala na manje komade i otapala. Ovaj ledenjak jedan je od najvećih u svijetu, sa svojih preko 176.000 kvadratnih kilometara površinom je gotovo triput veći od Hrvatske!

Prijeti nam podizanje razine mora od pola metra

Znanstvenici kažu da bi, u slučaju da se svih njegovih 180 bilijuna tona leda nađe u oceanu, samo zbog toga u cijelom svijetu prosječna razina mora porasla za oko pola metra. A nije da je to potpuno nezamisliv scenarij – pogotovo kada pogledamo snimku ESA-e. Od 1990-ih godina pa do 2009. putovanje ovog glečera prema oceanu je ubrzalo s 2,5 na 4 kilometra godišnje.

Proteklih pet godina, od 2017. do danas, razdoblje je koje pokriva ovaj timelapse. Ono je obilježeno i raspadanjem velikog dijela ledene kape glečera te još većim ubrzanjem njegovog otklizavanja (za dodatnih 12%), bržim od svih očekivanja. 20% glečera već je izgubljeno, a raspadanje ledenog pokrova koji ga inače usporava samo će pogoršati situaciju.

Prve dvije godine sateliti su ovu regiju snimali svakih 12 dana, a sljedeće tri godine svakih šest dana. Rezultat je fascinantan video u kojem se led raspada pred našim očima i završava u oceanu. Da nije raspadanja i otapanja ledenog pokrova, ovaj bi glečer u ocean otklizao kroz narednih 100 ili više godina. Ovako, nastavi li se proces vidljiv na ovoj snimci, to će se vrlo vjerojatno dogoditi u narednom desetljeću ili malo nakon toga.

Ne učinimo li ništa po pitanju globalnog zatopljenja, kažu znanstvenici, samo led s Antarktike mogao bi nakon 2100. godine podići razine svjetskih mora za pet metara, te iz korijena promijeniti geografsku sliku svijeta.