Autonet na novom web serveru

Prvi hrvatski internetski magazin o automobilističkima temama, nastavlja svoj 'mrežni život' na novoj web platformi, uz veću povezanost s ostalim digitalnim projektima Bug Media izdavačke kuće

Miro Rosandić petak, 2. veljače 2024. u 09:25

Autonet.hr je pokrenut 1999. godine (tada se zvao ili bolje rečeno pisao AutoNet) od strane automobilističkog novinara Hrvoja Gattina, koji mu je i dugi niz godina bio glavni urednik, pa i glavni autor. Potpisnik ovih redaka s Hrvojem je radio zajedno još početkom devedesetih u Autoklubu, tako da smo se u tim prvim danima Autoneta lako dogovorili da mu pružimo tehničku pomoć, a dio sadržaja je već tada završavao i na Bug.hr stranici. Vrlo brzo Autonet je sazrio i potpuno se osamostalio, što bi se reklo "svatko je otišao dalje svojim putem".

Prije nekoliko godina pružila nam se prilika da potpuno preuzmemo portal Autonet i nastavimo ga samostalno održavati i uređivati kao jedno od Bug Media izdanja.

Radilo se o webu baziranom na WordPressu, s dosta kompleksnom strukturom, koja se razvijala i nadograđivala godinama (što je bilo poprilično izazovno za tehničku podršku). Postojao je i dodatan arhivski dio, koji je ostao u starom obliku, kao web unutar weba, pa i nije bio baš lako dostupan.

Bilo je neupitno da sve treba modernizirati i daleko više prilagoditi za čitanje na mobitelima (tri četvrtine čitatelja danas ovom webu pristupa na taj način), pa smo se odlučili na potpuni rez - napuštanje WP-a i hostinga (s kojim je stalno bilo nekih problema), prelazak u cloud i na Bugov CMS.

Glavninu arhive smo prebacili, na žalost ne i sve (ali nastavit ćemo dodavati materijale sa starog servera). Tako da je ovo (kao i u slučaju Mreže, koju smo također nedavno prebacili na novi server) još svojevrsna beta faza migracije. 

Novo okruženje i neusporedivo bolje organizacijske mogućnosti olakšat će nam uvođenje novih sadržaja.

Bitna je novost za čitatelje koji su već prijavljeni na Bug.hr, da su time automatski prijavljeni i na Autonet, pa mogu i pojedine teme komentirati na forumu, bez nove registracije.