Isprobali smo i usporedili: Apple Music, Deezer, Spotify, Tidal i YouTube Music

Sve više glazbenih online servisa postaje i nama dostupno. Očekujemo da će vrlo skoro i Spotify doći do nas, jer sve je već pripremljeno za to, tako da je ovo bio dobar trenutak da seciramo u do zadnjeg detalja to i što nudi, kako biste mogli odlučiti koga izabrati i već ovog ljeta imati uz sebe glazbu po svom izboru, ma gdje bili

Miro Rosandić petak, 29. svibnja 2020. u 07:00

Otkako su 2018. godine ZAMP i Spotify potpisali ugovor kojim se “licenciraju prava za katalog hrvatskih autora” u ponudi tog glazbenog servisa, mi čekamo da se dogodi i konačni dolazak Spotifya u Hrvatsku, kako bismo napravili temu broja posvećenu – glazbenim online servisima. Kao što vjerojatno znate, Spotify je već godinama dostupan u svim članicama EU, osim u Sloveniji i Hrvatskoj.

I onda se, iznenada, dogodi da na naše tržište dođe Apple Music, koji smo i prestali zazivati jer smo se umorili kukajući i protestirajući godinama zbog nedostupnosti iTunes Storea, koji je još 2003. pokrenuo Jobs, ponudivši online kupnju albuma i pojedinačnih pjesama. Vremenom je iTunes širio ponudu, i nama je postao djelomično dostupan (za kupnju aplikacija), ali prodaja glazbe preko njega – nikada nije došla do nas. U međuvremenu, dogodilo se da je taj prvotni model distribucije glazbe pregazilo vrijeme, pojavila su se konkurentska rješenja koja su ponudila slušanje uz pretplatu, što je bilo nemjerljivo atraktivnije od daleko skupljeg kupovanja pjesama “na komad” preko iTunesa, pa je tako i sam Apple napustio iTunese, pokrenuvši 2015. godine nekoliko servisa, među kojima i Apple Music.

I tako smo dovedeni u situaciju da moramo odlučiti hoćemo li čekati da nam se napokon i Spotify smiluje i ukine geolokacijsko ograničenje, ili odmah reagirati i dati vam detaljan pregled tko i što nudi u svijetu streamane glazbe? Prema riječima ljudi iz ZAMP-a, oni su se nadali da će Spotify već postati dostupan kod nas početkom godine, a sada, dijelom zbog pandemije koja je sve usporila, ali i dolaska Applea, pretpostavljaju da bi se konačni dolazak švedskog servisa mogao dogoditi krajem drugog kvartala.

Kako god bilo, mi smo odlučili ne odgađati više temu koju, eto, držimo na laganoj vatrici već skoro godinu i pol. Davor i Aron zajedničkim su snagama opisali svih pet postojećih glazbenih online servisa, od kojih nam je sada većina ipak dostupna.

Pri tome su Tidal i Spotify, iako trenutačno nedostupne, opisali uz potpuno isti pristup i u jednakom obimu, samo su za pretplatničke cijene navedeni iznosi koji se plaćaju u inozemstvu. Kada nam se napokon smiluju i otvore svoja vrata i ta dva servisa, vidjet ćemo ima li potreba išta više, osim cijene za nas, dodati već napisanim informacijama.

Hardverski niz recenzija otvaramo ovaj mjesec s dva hard-hita, što je lijepo vidjeti, jer ostavlja dojam kako se vraćamo u normalu, nakon nekoliko mjeseci prisilnog usporavanja. Uspjeli smo dobiti na test nove AMD-ove procesore Ryzen 3, modele 3100 i 3300X, s kojima, kako kaže Denis, naš recenzent, AMD nonšalantno popunjava praznine u svojoj ponudi. Koji tjedan kasnije Intel je na tržište izbacio novu, desetu generaciju Core procesora za stolna računala, razvijanu pod internim imenom Comet Lake S. Nova gama sadrži čak 32 različita procesora – od slabašnih i jeftinih Celerona, do 10-jezgrenih modela Core i9. Mi smo na test dobili Core i5-10500 sa šest fizičkih jezgri, 12 logičkih koje vide Windowsi, s osnovnim taktom od 3,1 GHz i maksimalnim Boost taktom od 4,5 GHz. Kakve je rezultate pokazao, pročitajte u Denisovoj recenziji.

Uz standardno bogati niz opisa novih hardverskih uređaja, za ovaj mjesec priredili smo vam i savjetodavnu temu o optimiziranju napona procesora i grafičke kartice, što je posebno zanimljivo za vlasnike laptopa. Znači, nije riječ o overklokiranju, već o pronalaženju minimalnog napona koji je dovoljan za održavanje deklariranog takta, kako bi se postigle bolje performanse, manje zagrijavanje i duži vijek baterije.

Većinu tema za ovaj broj proizveli smo u kućnom ambijentu, a to je bila dobra prilika i za isprobavanje audiouređaja koje je praktičnije iskušati u vlastitom dnevnom boravku, negoli u redakcijskom okruženju. Između ostalog, Davor je recenzirao Advance Paris PlayStream A5, integrirano pojačalo koje je i mrežni streamer, s nizom korisnih dodataka, poput ugrađenog gramofonskog pretpojačala i prijamnika za FM i DAB radio, a Aron Denon DRA-800H, pametni stereo receiver, s čak 5 HDMI ulaza i HDMI ARC izlazom. Dugo već nismo imali opise hi-fi receivera, a oni su najčešće u fokusu interesa čitatelja koji planiraju osvježiti svoju hi-fi liniju.

Uz hrpicu recenzija igara koje su izašle u međuvremenu, imamo i Danijelov pregled mrežnih servisa za igranje u oblaku. Najzanimljiviji mi je bio GeForce Now, ali razočaralo me kada sam vidio da ne podržava igre koje su me zanimale, pa svakako i vama predlažem da prije nego što se pokušate registrirati (što nije lako, jer dozirano primaju nove korisnike), provjerite što se uopće može igrati – link stranice za provjeru nalazi se na kraju opisa GeForce Now.

Pandemija je doprinijela popularnosti esportova jer su zamijenili prava natjecanja, osobito automobilistička. Matej Majstorović opisao je kako su pripremana iRacing natjecanja u Hrvatskoj, u koja se možete čak i sami uključiti.

U lipanjskoj nagradnoj igri mogu se osvojiti tri atraktivne eShark nagrade: prva i druga su kompleti tipkovnice, miša i velikog mouse pada, a treća headset i ruksak (detalji i link za prijavu).

Novi broj Buga od danas je dostupan na kioscima, a na ovoj stranici možete pogledati detaljan sadržaj broja 331.