Novi Bug otkriva koji su tanki laptopi najbolji, što donosi Wi-Fi 6, koje su alternative Revolutu...

Tema broja novog Buga su lagani i tanki laptopi s cijenom do 10.000 kuna, Istražili smo što u praksi donosi novi bežični standard 802.11ax, testirali neke nove X570 matične ploče, recenzirali HP prijenosnik s dva zaslon, izvijestili kako je bilo na IFA 2019 sajmu u Berlinu i još smo hrpu toga priredili za vas u novom broju

Miro Rosandić subota, 28. rujna 2019. u 07:00

Središnja tema novog Buga su lagani i tanki prijenosnici relativno prihvatljive cijene. Od ustupitelja smo tražili laptope s ekranom od 13,3 ili 14 inča, ne skuplje od 10.000 kuna. To je automatski impliciralo i neke druge značajke – masu nižu od 2 kg, manje dimenzije, duže vrijeme autonomije, odnosno veću izdržljivost baterije, ali i ograničene performanse. Uspjeli smo prikupiti 13 modela, što je sasvim solidna količina za dobivanje kvalitetnog uvida u ono što se na tržištu trenutačno nudi u tom segmentu prijenosnika.

Druga tema po veličini u ovom mjesecu posvećena je novom bežičnom mrežnom standardu 802.11ax, koja se sada, po novoj nomenklaturi naziva Wi-Fi 6. Sam taj standard nije toliko nov, koliko nije bilo uređaja koji ga podržavaju. Sada su se počeli pojavljivati (uz router nabavili smo laptop i jednu matičnu ploču s integriranom bežičnom mrežnom karticom 802.11ax), tako da smo imali dovoljno opreme da bismo sve mogli isprobati u praksi. Davor Šuštić poigrao se malo time i složio zanimljivu temu iz koje možete svašta naučiti i puno toga novog saznati.

I u ovom broju imamo hrpu novog hardvera, počevši od nekoliko matičnih ploča X570 (kojih je sve više u ponudi kod naših trgovaca); potom imamo recenziju čudesnog Lenovovog monitora ThinkVision P44w s omjerom stranica 32:10 i dijagonalom od 44 inča; vrlo neobično je i pametno integrirano pojačalo NAD Masters M10 BluOS, koje u svijet hi-fija donosi malu revoluciju – s prednje strane ima samo 7-inčni ekran osjetljiv na dodir i nijedan gumb; audio blok zaokružuje recenzija računalnih zvučnika Audioengine A2+ Wireless, a svakako treba spomenuti i test HP Omena X 2S, prijenosnika s čak dva zaslona!

Vjerojatno imate nekog poznanika, ako već i sami niste postali korisnik neke od novih digitalnih bankarskih usluga, poput Revolutove kartice (o kojoj smo već pisali). Zamolili smo našeg suradnika Matiju Gračanina da napravi pregled trenutačno najpopularnijih digitalnih banaka i financijskih servisa, kako biste na jednom mjestu mogli vidjeti tko što nudi uz koje uvjete (cijene) pa tako lakše izabrati ono što najviše odgovara vašim potrebama.

Nakon jako dugo vremena uveli smo i školu u nastavcima, u kojoj vas učimo kako koristiti popularni AutoCAD-ov alat Fusion 360 pri modeliranju raznih predmeta, što će biti osobito zanimljivo vlasnicima kućnih 3D pisača. Uz ovaj tekst kao poseban prilog ide video koji će pomoći u primjeni savjeta koji su opisani u tekstu. Sam video za sebe nije dovoljan.

Začudo, to nam nije jedina softverska tema u broju, dapače, nije ni jedina u kojoj vas nešto učimo – Davor je pripremio opširne i detaljne upute za korištenje Streamlabs OBS-a, iznimno koristan materijal za sve one koji razmišljaju o samostalnom streamanju videa.

Imali samo vrlo pozitivne reakcije kada smo u nagradnim igrama dijelili zvučnike, pa vjerujemo da će vas privući i ovomjesečna nagradna igra u kojoj će neki sretnik osvojiti par Audioenigine zvučnika. Davor ih je isprobao i jako je zadovoljan s njima.