Prvi put pametni satovi dobili veliku temu u Bugu

(Pre)dugo smo bili skeptični prema pametnim satovima, ali umjesto da im i dalje pružamo otpor počeli smo ih i sami koristiti. Sada im se veselimo kao djeca novim igračkama

Miro Rosandić subota, 29. rujna 2018. u 07:00

Najavu prvih pametnih satova, prije 5-6 godina, dočekali smo s velikim zanimanjem, ali i skepsom. Govorili smo tada - pa tko bi lud htio sat o kojem se stalno mora voditi briga i svakodnevno mu puniti bateriju, a sva funkcionalnost tijesno im je ovisila o mobitelima, čiji su bili puki produžetak? Slabašne mogućnosti, loši ekrani, očajne baterije – moglo bi se tako nizati u nedogled, ali sve to uopće nije bilo bitno. Novi uređaj značio je i stvaranje novog tržišta, pa je samo bilo pitanje tko će se bolje snaći u startu i tijekom prvih godina, dok je trajalo sazrijevanja proizvoda, zauzeti bolju poziciju. Kad je i Apple 2014. predstavio svoj prvi Apple Watch, ujedno i prvi potpuno novi njihov uređaj nastao nakon ere Stevea Jobsa, sve se dodatno ubrzalo. Novi proizvođači i nova rješenja pojavljivali su se gotovo svakodnevno, ali mi u redakciji i dalje smo bili sumnjičavi namčori. Osobito smo voljeli tih godina ismijavati baš Apple Watch, koji je imao iznimno lošu autonomiju, a bio nam je i jednostavno – ružan.

U međuvremenu, vrijednost tržišta pametnih satova svake je godine rasla nevjerojatnih 100 posto! Apple Watch se prodavao fantastično, a upravo u vrijeme dovršetka ovog broja, predstavili su već četvrtu generaciju tog sata. Naša skepsa se davno otopila poput sladoleda na ljetnom asfaltu i od kritičara postali samo - korisnici.

I tako smo došli do toga da ovaj mjesec prvi put imamo temu broja posvećenu pametnim satovima! Uvodničar i urednik teme je Drago Galić, među nama najmanje sklon pomodarstvu, gotovo konzervativan kada treba mijenjati neke životne navike, a opet, među prvima je u redakciji potpuno prešao s klasičnih na pametne satove. Danas ih svakodnevno koristi, a već ih je promijenio nekoliko.

Kako je testiranje satova sporovozno i zahtijeva dosta vremena, uz Dragu je na temi broja radio i Denis, a čak im se pridružio i Petric. Nije bilo jednostavno to uskladiti, daleko je praktičnije kada sve može odraditi jedan autor, ali u ovom slučaju to bi značilo da bi se tema pripremala nekoliko mjeseci. Vjerujemo da je ovo tek prva u nizu sličnih tema, jer radi se o području koje doživljava silan razvoj – upravo je ovih dana Qualcomm predstavio potpuno novu platformu za pametne satove Snapdragon Wear 3100, koja će donijeti bitno dužu autonomiju i bolje grafičke mogućnosti. Možemo očekivati da će tijekom sljedeće godine mnogi proizvođači izbaciti nove modele, upravo bazirane na toj platformi, pa će biti povoda za neku novu temu ili veći usporedni test.

Za ovaj, prvi put, na test smo uzeli samo pametne multisportske satove iz višeg razreda. Razlog za to je krajnje pragmatičan – na tržištu je ponuda modela iz donjeg razreda jednostavno ogromna, i fizički bi bilo nemoguće isprobati ih u nekom razumnom roku, a performansama se ni izdaleka ne mogu mjeriti s ovime što nude satovi iz gornje srednje i najgornje kategorije koje imamo na testu.

Druga ovomjesečna tema prema veličini je Davorov test bežičnih miševa namijenjenih igračima. Donedavno to bi zvučalo kao loš marketinški pokušaj uvaljivanja specifičnog tipa uređaja korisnicima koje ne može zadovoljiti. Vremena se mijenjaju pa, eto, danas više nije nikakvo čudo da i najbolji igrači posegnu za bežičnim miševima. Koliko su doista dobri i koji su najbolji, saznat ćete iz velikog Davorovog usporednog testa.

Davor je, uz to, stigao opisati i nekoliko novih, vrlo zanimljivih, slušalica i headsetova, a čak je bio u posjetu KEF-ovoj tvornici zvučnika u Engleskoj, o čemu je napisao opširnu reportažu.

Prošli mjesec prošao je u znaku velikog uspjeha zagrebačkog gamerskog izdavačkog studija Gamepires, koji je, uz podršku najvećeg domaćeg developerskog studija Croteam, pustio u prodaju svoju igru SCUM, kroz early access program Steama. Iako je igra još u ranoj fazi razvoja, dovoljno je dovršena da bi se mogla igrati i isprobavati. Dobro isplanirani nastupi na svjetskim sajmovima, potom uspješno animiranje najpopularnijih youtubera i Twitch streamera, potaknuli su izvrsnu prodaju – u tri tjedna prodano je više od milijun kopija. Čestitamo dečkima iz Gamepiresa, a uz prve dojmove iz SCUM-a, naš suradnik Damir Radešić za Bug je pripremio i intervju s autorima igre.

Nakon dugo vremena imamo i jedan dvoboj, ovaj put suprostavljamo dva vrlo zanimljiva mobitela u srednjoj klasi - CUBOT P20 i Huawei P20 Lite. Slično ime, a slične su i specifikacije... Potražili smo odgovor - koji je bolji?

A onima koje zanimaju jeftine mehaničke tipkovnice preporučamo tekst Maria Bakse u kojem opisuje svoje osobno iskustvo - sada je kupio Ajazz Geek AK33 koja košta oko 150 kuna. Imamo i tri recenzije matičnih ploča sa socketom AM4 i jednu s LGA-1151; test prijenosnika HP Spectre 13, ADATA XPG SX8200 SSD; miš MSI Clutch GM60; APC Smart-UPS 1500VA... Detaljnije informacije o sadržaju novog broja možete saznati na ovoj stranici, a Bug 311 od danas je dostupan na svim kioscima, kao i u digitalnom izdanju na webu, iPadu i Win10.