Saznajte sve o električnim romobilima, jeftinim 4K monitorima i SSD-ovima od 1 TB

Električni romobili postali su dio naše svakodnevice, 4K monitori sve dostupniji, a SSD od 1 TB najbolja stvar koju si možete priuštiti za pohranu podataka

Miro Rosandić utorak, 31. ožujka 2020. u 07:00

Dovršili smo ovaj broj kako smo i planirali u startu kada smo ga koncipirali, kao da je sve normalno i da su te neke poteškoće oko putovanja, druženja, šopinga i sličnog, tek kratkotrajna mjera koju moramo istrpjeti. Možete se, čitajući naše recenzije i pregled atraktivnog hardvera, opustiti i osjećati kao nekada, kada ste bezbrižno razmišljali kako osvježiti svoje računalo, ili si kupiti neke dobre slušalice za dugo putovanje avionom, na koje ste planirali uskoro ići…

Električni romobili postali su dio naše svakodnevice, neke modele proizvode tvrtke daleko poznatije po mobitelima, a mnogi se romobili dodatno kontroliraju preko svojih mobilnih aplikacija, pa ih doživljavamo kao još jedan gadget blizak kompjuteraškoj publici. U počecima ih je vozila hipsterska ekipa, a danas je vrlo šarolika skupina korisnika sklona tom praktičnom, malom, gradskom prometalu – ravnopravno ga voze stari i mladi, muški i ženske, kravataši i sportski tipovi.

Električni romobili dio su redovne ponude dućana s tehničkom robom, ali i mnogih drugih. Jednom riječju, postali su sveprisutni pa smo im odlučili prvi put posvetiti temu broja, kako bismo ih temeljito obradili. Imate priliku na jednome mjestu doznati sve! Bilo da se prvi put zanimate za električni romobil ili ste već iskusni vlasnika - za sve imamo korisne i zanimljive informacije. Istražili smo kakvi su aktualni zakonski propisi, kako se održavaju romobili, što se može alternativno kupiti ako želite biti “drugačiji”, a raspitali smo se i gdje i po kojoj se cijeni romobili mogu iznajmiti ako ih želite samo kratko koristiti. Onima koji ipak razmišljaju o vlastitom romobilu, sigurno će biti koristan naš veliki usporedni test. Sve opisane romobile imali smo priliku voziti, i tako iskusiti koliki komfor pružaju, kako se ponašaju u vožnji, koliko im traje baterija.

Zanimljivo je da su nam neki modeli došli u redakciju u zadnji tren izravno iz Kine, i to davno nakon što je prekinuta avionska doprema pošiljki. Bilo nam je drago vidjeti da u ova teška vremena transport robe ipak funkcionira i s tim vrlo dalekim destinacijama.

Druga po veličini tema, a možda i prva prema kompleksnosti testiranja, jest hard-test najjeftinijih 4K monitora. Ta tema nam je u planovima bila već neko vrijeme, čekali smo trenutak kad će Davor, uz svoje ostale obaveze, imati dovoljno vremena da joj se posveti. 4K monitori već su dugo na tržištu, ali u pravilu su skupi i zahtjevni prema hardveru. Prije odabira 4K monitora treba se unaprijed malo informirati, jer bi prvi korak mogao biti krivi. Ako se ne svrstavate među znalce, svakako prvo pročitajte Davorov uvodni dio, u kojem objašnjava za koju namjenu treba birati određenu razlučivost, što je najbolje za igrače, a što za poslovnu primjenu.

Prikupili smo devet modela s cijenom ispod 3.500 kuna, i njihove opširne recenzije možete pronaći u ovom broju.

Uz hrpu opisa raznih hardverskih noviteta, imamo i veliki test M.2 NVMe SSD-ova kapaciteta 1 TB, koji trenutačno predstavljaju najbolji omjer performansi, iskoristivog kapaciteta i cijene. To mogu potvrditi iz prve ruke jer i sam koristim jedan od testiranih modela u svom glavnom računalu. Svi SSD-ovi prikupljeni su na našem tržištu, što bi trebalo značiti da su dobavljivi iako su poremećeni opskrbni kanali.

Uobičajeno imao cijeli niz hardverskih recenzija, a prva po redu na koju ćete naići listajući Bug je opis spektakularnog Asusa ZenBook UX481FL, laptopa s dva ekrana; pa kućišta Fractal Design Define 7 za koje autor kaže kako je najbolje koji ikada probao; predstavljamo vam i još jedan novi 3D pisač - E3D Hemera Direct Kit; pod hardverski blok može ići istraživačka tema - potražili smo stručnu pomoć za probleme s SSD-ovi  i napravili reportažu o tome kako se mogu spasiti podaci;

Nedavno je za mobilne uređaje izdan Office, paket koji nadomješta do sada samostalno dostupne pojedine popularne aplikacije. O detaljima, što je ostalo isto, a što nije - saznat ćete u novom Bugu!

Za sadašnje ili buduće korisnike 3D pisača priredili smo opis najpopularnijih materijal koji se trenutno koriste pri ispisu modela. Ima ih više nego što vjerojatno očekujete.

Svi znamo koliko je važno imati sigurnosnu kopiju najvažnijih podataka koje imamo na računalu, no malo nas dosita rade takve, posebne, sigurnosne kopije. Pripremili smo temu koja bi vas mogla potaknuti na akciju.

Za nagradnu igru pripremili smo vam atraktivnu nagradu, jedan od testiranih romobila može biti vaš! Radi se o MS Energy Neutronu N3, pa nemojte zaboraviti poslati prijavu za sudjelovanje u nagradnoj igri.

Novi Bug od danas je na kioscima, a s obzirom na trenutno situaciju i savjet #ostanidoma, razmislite o pretplati. Ne samo da ćete dobiti Bug na svojoj kućnoj adresi, već ćete proći i jeftinije!