U novom Bug - laptopi od 6.969 do 9.999 kn na kojim se može jako dobro igrati

Prikupili smo čak 16 laptopa jeftinijih od 10.000 kn koji su imali GTX 1050 Ti ili jaču karticu i zaslon Full HD razlučivosti

Miro Rosandić četvrtak, 28. veljače 2019. u 07:00

Silno se veselimo, i s velikim uzbuđenjem pripremamo Bug Future Show, ali istovremeno kompleksnost tog projekta izaziva veliki stres i opterećenje za nas iz užeg tima organizatora, pa tako nakon završetka BFS-a imam osjećaj zadovoljstva i olakšanja kao da sam već odradio sve što je trebalo za ovu godinu!

Između ostalih sadržaja na BFS-u se pojavila i mlada starup ekipa koji razvija tenk za mala kućna ratovanja
Između ostalih sadržaja na BFS-u se pojavila i mlada starup ekipa koji razvija tenk za mala kućna ratovanja

I ovaj put nam je bilo jako zabavno u kinu Europa, voditelj Ivan Šarić bio je maestralan, odlična raspoloženja, glavni govornici padre Ballecer i Korado Korlević oduševili su publiku i dobili ogroman aplauz. Kao i svake godine, imamo opširan izvještaj, s mnogo slika kako biste mogli doživjeti atmosferu. Na DVD-u je i kratka reportaža (samo 20 minuta), pregled cijelog dana. Zbog pomaka datuma održavanja i rokova predaje DVD-a nije bilo vremena da se svi videomaterijali obrade i pripreme za DVD, kao što smo to prije radili, no zato ćete ih sve moći pogledati na našem YouTube kanalu.

Denis je zbog velikog broja laptopa na testu, morao benchmark programe vrtjeti paralelno na više njih
Denis je zbog velikog broja laptopa na testu, morao benchmark programe vrtjeti paralelno na više njih

Za temu broja pripremili smo vam pregled najnovijih gamerskih prijenosnika, s posebnom napomenom da smo se fokusirali samo na “najisplativije”. Kao što i sami znate, gamerski laptopi oduvijek spadaju među najskuplje, što ih je činilo teško dostupnim široj publici, ali u posljednje vrijeme sve je bolja ponuda cjenovno ipak donekle prihvatljivijih modela. Procijenili smo kako je iznos od 10.000 kuna svojevrsni plafon za kupca računala tog tipa, i s tim ograničenjem na umu uspjeli smo nabaviti 16 jeftinijih modela koji su ispunili i neke naše dodatne zahtjeve, poput toga da nismo prihvaćali laptope sa slabijom grafičkom karticom od GTX 1050 Ti i ekranima koji nisu imali Full HD razlučivost. Denis ih je sve detaljno testirao i opisao, pa možemo zaključiti da su doista došla vremena u kojima nije više tako skupo kupiti gamersko prijenosno računalo.

Relativno rijetko pišemo o televizorima, jer smo odlučili davati prostor samo onim modelima koji donose nešto bitno novo na tržište i predstavljaju tehnološki pomak u odnosu na ostatak ponude. I sada nam se dogodilo da nismo mogli reći “ne” kada je stigao upit – želite li testirati prvi Samsungov 8K televizor? Naravno da smo pristali, i vrlo brzo je stigla ogromna kutija (srećom, nismo dobili najveći model, već tek onaj srednji – 65-inčni), a u njoj doista zanimljiv QLED televizor nove generacije. Ne moramo vam govoriti kako uopće ne postoje 8K sadržaji, što ne sprečava skoro sve proizvođače televizora da najave ili barem planiraju izbacivanje novih modela s 8K zaslonima. Za isprobavanje Samsunga koristili smo materijale koje je sam Samsung pripremio, i to je bez daljnjeg bilo impresivno iskustvo. Kao i uvijek do sada, pojava nove generacije televizora sa sobom donosi i opako visoke cijene, pa u tom pogledu nije ni ovaj Samsung izuzetak.

Eksperimentalni koncept Panasonicovog prozirnog televizora
Eksperimentalni koncept Panasonicovog prozirnog televizora

Imao sam priliku ovih dana pogledati sve novitete koje je Panasonic pripremio za ovu godinu, pa je zanimljivo spomenuti da, što se tiče njihovih televizora, oni nemaju u planu već ove godine krenuti s 8K modelima. Jednostavno su proširili ponudu svojih OLED modela, ali su svi isključivo 4K. Više o svemu pročitajte u izvještaju s Pansonic Conventiona 2019.

Mnogi daju prednost solidnijim hi-fi slušalicama u usporedbi s headsetima, a opet možda imaju potrebu povremeno koristiti mikrofon, Postoji rješenje i za takvu situaciju - Davor je pripremio zanimljiv tekst o mikrofonima koji služe baš za dodatnu ugradnju na hi-fi slušalice, pretvarajući ih tako u super headset. Iznenadit ćete se kako je raskošna ponuda za ovakvu namjenu.

Za one koji se pak vole igrati, a nostalgični su prema dobrim starim vremenima kada su nas oduševljavale  prve generacije videoigara, Matej Majstorović opisao je svoja iskustva korištenja čak četiri različite retro konzole, koje su u posljednje vrijeme vrlo popularni gadget, a dolaze s već predinstaliranim igrama.

Detalj iz Apexa, nimalo slučajno izabran...
Detalj iz Apexa, nimalo slučajno izabran...

A kada smo već kod igara, prošli mjesec pojavila se iznenada još jedna battle royale igra – Apex Legends. Dolazi iz Respawnovih studija, a izdaje je gigantski izdavač. Izgleda da je Electronic Arts dobro istražio i proanalizirao kako se uključiti u trend battle royale igara, pa i ne čudi kako je rezultat odličan – Apex Legends rastura od prvog dana; za samo tjedan dana došli su do brojke od 25 milijuna igrača. Kako se radi o besplatnoj igri, koja postoji i u verzijama za konzole, svatko je može probati i procijeniti koliko mu je zabavna. I ja sam je instalirao, ali nisam stigao igrati više od nekoliko puta pa je rano za iskazivanje dojmova, ali za razliku od mene, Daniel Lučić imao je prilike malo joj se više posvetiti i oduševljen je! Vidjet ćete u njegovoj recenziji kako je Apexu dao iznimno visoku ocjenu, a puno govori i podatak da je napustio igranje svog omiljenog Battlefielda V kako bi se u potpunosti posvetio Apexu.

U novom Bugu dočekat će vas i tekst legendarnog Doca, koji ovaj put istražuje primjenu umjetne inteligencije u medicini i koliko je vjerojatno očekivati da roboti zamijene liječnike.

Bug je od danas na kioscima, a dostupan je i u digitalnom obliku na webu, iPadu i preko Windows 10 aplikacije. Više detalja o sadržaju novog broja potražite ovdje.