U novom Bugu istražujemo koji su browseri danas najbolji izbor i otkrivamo omiljene gadgete bugovaca

Ovomjesečna tema broja budi uspomene, jer puno puta smo se u Bugu bavili browserom, ali s godinama sve rjeđe i rjeđe. Nekada davno web-preglednika je bilo malo i međusobno su se jako razlikovali. I među današnjim preglednicima ima podosta razlike, a borba za prevlast traje i dalje, osobito u zadnje vrijeme kada su se pojavila neka potpuno nova imena

Miro Rosandić utorak, 29. listopada 2019. u 06:00

Tijekom jesenskih mjeseci organizira se najviše sajmova, konferencija i raznih drugih događaja, pa nije čudno da smo i mi vrlo aktivni u tom periodu. Tako smo krajem rujna priredili startup natjecanje Idea Knockout 2019 (s kojeg detaljan izvještaj možete pronaći u ovom broju Buga), u listopadu je održan IoT Forum 2019 (opširnije o tome čitajte u Mreži), za studeni pripremamo dvodnevni događaj F2I – Future of Fintech & Insurtech, a vrhunac će se dogoditi sredinom prosinca kada će se održati .debug 2019, naša prva developerska konferencija.

Pobjednik Idea Knockouta 2019
Pobjednik Idea Knockouta 2019

Gledano globalno možda je i najznačajniji događaj prošlog mjeseca bio onaj pod nazivom: “Made by Google '19”. Tom prigodom je Google predstavio niz svojih novih uređaja, u prvom redu mobitele iz serije Pixel 4. Sve se moglo pratiti u živo na Internetu preko video streama, o čemu smo vas detaljno izvijestili na našim web stranicama, na što je jedan od forumaša napisao: “Trajalo je 1 sat a osjećali smo se svi kao da traje 5 sati koliko su bili dosadni” i nije bio u krivu. Inače Pixel telefoni se ne prodaju kod nas kroz službene trgovačke kanale, a kako u ovom novom izdanju ne donose ništa bitno novo i uz to imaju paprenu cijenu, ignoriramo ih u Bugu. Istog dana kada je Google predstavljao novine u svojoj hardverskoj ponudi, puštena je vijest kako će 19. studenog startati s radom Google Stadia, vrlo ambiciozno zamišljena cloud gaming platforma koja bi u prvom redu bila zamjena za igrače konzole (sve igre bi trebali biti dostupne na svim platformama uključujući i televizore). O tome i nekim drugim internetskim servisima za igre pišem u svojoj ovomjesečnoj kolumni, a više ćemo se time baviti tek kada najavljeno doista zaživi u stvarnosti, uz napomenu: Google Stadia neće odmah u startu biti dostupna u Hrvatskoj.

U svijetu PC hardvera trenutačno najviše pozornosti izazivaju AMD-ove RX 5700 grafičke kartice, a nama je pošlo za rukom nabaviti čak četiri modela (po jednu od ASRocka i Gigabytea, te dvije od MSI-a), tako da je naša više-manje redovna hard-hit rubrika ovaj put poprilično bogata sadržajem.

Ovomjesečna tema broja budi uspomene, jer puno puta smo se u Bugu bavili browserima, ali s godinama sve rjeđe i rjeđe. Nekada davno web-preglednici međusobno su se jako razlikovali, a između njihovih izdavača vodile su se žestoke borbe za pridobivanje korisnika, ali i za popularizaciju tehnologije koju su oni zagovarali. U ta vremena kada bismo pisali o web-preglednicima, jasno je bilo kako će se tema obrađivati kao – rat browsera! Jedna od najefektnijih naslovnica iz prvih godina Buga je baš ona za broj 47 (10/1996.), grafičkog dizajnera Svebora Labure, na kojoj se “bore” dvije šahovske figure, jedna na štitu ima logo Internet Explorera, a druga Netscape Navigatora! Jasno, teme broja se zvala “Rat za Internet”, a napisao ju je Oleg Maštruko…

Danas je sve to drugačije, puno manje dramatično, ali daleko od toga da su “svi isti” i da nema bitnih razlika u načinu funkcioniranja i mogućnostima pojedinih preglednika. To su ujedno softveri koje najviše od svega koristimo jer služe za pristup internetskim sadržajima, pa preko njih pretražujemo, čitamo, gledamo, slušamo, zabavljamo se ili radimo nešto drugo.

Sve je veća prisutnost mobitela, na kojima uz brojne aplikacije baš svi imamo obavezno instaliran jedan ili više web preglednika. Zato je u našoj temi broja autor Matija Gračanin, recenzirajući razne web-preglednika, za svaki od njih opisao i kako izgleda u verziji za mobilne uređaje. Uglavnom kada se naviknemo na jedan preglednik ostajemo mu dugo vjerni, pa možda i propuštamo neke stvari i mogućnosti koje imaju konkurentska rješenja. Zato malo pažljivije pogledajte temu broja, možda vas potakne na promjenu ustaljenih navika.

Za ovaj mjesec priredili smo jednu sasvim netipičnu temu – zadali smo svima urednicima i suradnicima zadatak da ukratko opišu pet gadgeta koji su im neobično bitni ili ih često koriste. Nije bilo važno radi li se o novim ili starim uređajima, jesu li “pametni” ili ne. Kako smo htjeli dobiti autentičan pregled stvarnih navika svakogo do nas osobno, nije bilo zabranjeno opisati gadget koji je već netko drugi uvrstio u svojih top 5, pa ima i takvih preklapanja, ali i sasvim čudnih odabira za koje se pitam jesu li to uopće gadgeti? Nadamo se da će vam biti zanimljivo zaviriti malo u našu gadget privatnost…

Nakon manje pauze ponovno se aktivirao naš dugogodišnji suradnik Oton Ribić, a za povratničku temu izabrao je celularne automate (Game of Life), koja jako podsjeća na teme iz Bugovih prapočetaka kada smo se znali baviti fraktalima i matematikom. Sigurno će naša zrelija publika, koja često zaziva "stara dobra vremena" biti zadovoljan prilikom da pročitaju jedan ovakav tekst.

Testiranje hi-fi zvučnika u kućnom ambijentu
Testiranje hi-fi zvučnika u kućnom ambijentu

Kao i svakog mjeseca, uz ove velike teme imamo cijeli niz hardverskih recenzija, spomenut ću neke od njih: matične ploče ASRock B365M Phantom Gaming 4 i Gigabyte X570 Aorus Pro; svjetleće memorije ADATA XPG Spectrix D60G i SSD ADATA XPG Spectrix S40G; neobični miš Cooler Master MM710; fascinanti monitor s izduženim 21:9 panelom i 100-hercnim osvježavanjem - LC Power LC-M34-UWQHD-100-C; onda dolazi audio blok u kojem se Davor posebno divi zvučnicima Revel Concerta2 M16 i Paradigm Monitor SE Atom... itd.

Objavljujemo i drugi nastavak Autodesk Fusion 360 školice, pregled svježe ponude download zone za ovaj mjesec, testove performansi novih igara (Bordelands 3 i Gears 5) u kombinaciji s osam različitih grafičkih kartica, niz recenzija novih igara i nekoliko najav budućih.

U nagradnoj igri dijele proizvodi BOSE, a ovdje potražite detalje i usput se odmah prijavite.

Detaljan sadržaj novog Buga možete potražiti ovdje, a od danas je dostupan na svim kioscima.