Uz napredne fintech servise više vam ne trebaju ni novčanik ni fizičke kartice

Korištenjem modernih fintech servisa možete bitno olakšati upravljanje svojim osobnim i poslovnim financijama - tko i što nudi saznat ćete iz teme broja novog Buga

Miro Rosandić utorak, 31. listopada 2023. u 06:00

U temi broja bavimo se naprednim fintech servisima za osobno i poslovno korištenje. Već su nam godinama dostupni, pisali smo o nekima od njih kada su se tek pojavili, ali puno toga se promijenilo u međuvremenu – pojavili su se i neki domaći servisi, a i najpopularniji su dobili zanimljivu konkurenciju. Danas je gotovo nemoguće funkcionirati koristeći samo gotovinu, čak bi se moglo reći kako je bezgotovinsko plaćanje blizu opće prihvaćenosti, čak i kod nas. Sve češće viđam u trgovinama na blagajnama kako kupci plaćaju, umjesto karticom, prinošenjem mobitela POS uređaju. I to je primjer koji pokazuje kako se proširilo korištenje Google Paya, odnosno Apple Paya. I sâm to radim, pa u trgovinu sve češće idem i bez novčanika.

O upotrebi raznih servisa na Internetu, od dobrog starog PayPala, pa do danas trendovske ponude kripto rješenja, ima se puno toga za reći. No, uz lako nam dostupne sve te suvremene mogućnosti i dalje mnogi najčešće koriste kartice, povazen izravno s njihovim računom u banci, za plaćanje online transakcija i pri tome strahuju kako bi mogli "kompromitirali svoje podatke". Kada mi neki prijatelj kaže kako se boji da bi mu netko mogao zloupotrijebiti podatke s kartice, nakon plaćanja preko nekog 'nikad čuo' web shopa, dam mu najjednostavniji mogući savjet - neka plaća jednokratnim virtualnim karticama, tako može biti potpuno bezbrižan. No, da bi imao takve kartice, mora koristiti neki od servisa koje opisujemo u temi broja. I to je tek kap u moru onoga što neovisni fintech servisi nude...

Među brojnim hardverskim recenzijama istaknuo bih test najnovijeg procesora Intel Core i7-14700K, koji ima čak 20 jezgri, a pripada osvježenoj seriji Raptor Lake; potom prijenosnik Acer Swift Edge 16 SFE16-43-R12K, koji je baziran na Ryzenu 7 7840U, najnovijem AMD-ovom procesoru iz obitelji Phoenix-U; detaljan i opširan test premium ventilatora Cooler Master Mobius 120 OC; vrlo neobično PC kućište istog proizvođača Cooler Master Qube 500 Flatpack; osvježenu inačicu Gigabyteove prestižne matične ploče Z790 Aorus Master X, itd.

Proizvođači mobitela uvjeravaju nas kako će idućih godina sklopivi modeli postajati sve popularniji. U startu im je najveći problem bila previsoka cijena, ali i to se pomalo smanjuje, a tehnološka rješenja kritičnih dijelova (preklopne zone) sve su bolja, pa smo napokon napravili pregled većine zanimljivijih modela. Dio opisanih nije još dostupan kod nas, stoga smo za njih naveli cijene na tržištima gdje se već prodaju.

Imamo i bogat blok recenzija audiouređaja, među kojima se ističe integrirano pojačalo Musical Fidelity A1, koje je Vedran isprobao i opisao, s osobitim divljenjem prema povijesti proizvođača i kultnom statusu koji to pojačalo ima u svijetu audiofila. Pozornost zaslužuju i aktivni zvučnici Klipsch The Sevens, naglašena retro dizajna, s kojim se savršeno uklapaju u trendovski opremljena kućanstva.

U zabavnom dijelu, s osvrtima na nove igre, najviše prostora dobila je tema "Starfield tips & tricks", u kojoj predstavljamo neke od najzanimljivijih modifikacija (dosad ih je napravljeno već preko 3.000!) za hit igru, recenziranu u prošlom Bugu.

I za kraj, preporuka za jedan potpuno netipični tekst, vrlo zanimljiv, iako se bavi morbidnom tematikom – situacijama u kojima su računala izravno prouzročila stradavanje ljudi, sa smrtnim posljedicama. Istraživanja arhiva se prihvatio Drago, i omogućio nam povratak u, ovaj put, ne tako slavnu, računalnu prošlost.

Kompletan pregled sadržaja novog broja potražite ovdje, a novi Bug od danas je dostupan i na svim kioscima.