Novi softver i protokoli za Canon PTZ kamere

Nova softverska nadogradnja poboljšava i pojednostavljuje iskustvo korištenja Canon PTZ kamera iz CR serije, dok iste podrškom za dva nova, SRT i FreeD, protokola dobivaju i nove mogućnosti

Stjepan Bilić petak, 22. travnja 2022. u 16:05

Canonove PTZ kamere CR-X300, CR-N300 i CR-N500 dobile su novo softversko ažuriranje koje donosi nove mogućnosti i pojednostavljuje korištenje postojećih. Također od kolovoza 2022. godine kamere CR-N300 i CR-N500 dobit će i podršku za dva nova protokola – SRT i FreeD.

Zahvaljujući novom softveru kamere će se ubuduće kroz operacijski sustav Windows moći lakše konfigurirati za prijenos sadržaja uživo, postaviti u funkciju web kamere, a putem LAN mreže i povezivati na veće udaljenosti (100 metara i više) bez smanjenja pouzdanosti ili kvalitete slike. Zatim tu je i automatsko prepoznavanje kamera kao i mogućnost registracije više kamera.

Iz Canona navode kako novi softver prepoznaje kompatibilne PTZ kamere tvrtke Canon kao računala, pod uvjetom da su povezane na istu mrežu. To korisnicima omogućava jednostavnije postavljanje i identificiranje kamera koje žele registrirati u softveru. Istovremeno je moguće registrirati i koristiti do pet kamera. Kada su povezani LAN vezom, korisnici mogu obavljati videokonferencije u 4K razlučivosti pri 30p.

U kolovozu ove godine, kamere CR-N300 i CR-N500 dobit će i podršku za protokole SRT i FreeD. Protokol FreeD omogućuje da se informacije o položaju  kamere kao što su informacije o zumiranosti, fokusu, blendi, pomicanju i nagibu pošalju programu za obradu bez potrebe za dodatnom opremom za praćenje. To omogućuje TV produkcijama i organizatorima događaja da jednostavno integriraju PTZ kamere u AR i VR radne procese. Prilikom rada sa zelenim platnom, kroz produkciju novosti, vremenske prognoze, sporta i izvješćivanja u živo, na taj način se omogućuje da se stvarna slika jednostavno spoji s računalno generiranom grafikom.

Protokol SRT (Secure Reliable Transport) nudi visoko sigurno kriptiranje za video podatke i jednako sigurno prenošenje. Protokol osigurava pouzdanost i stabilnost korištenjem mehanizma za retransmisiju i povrat izgubljenih mrežnih paketa te stabilnu isporuku videa visoke kvalitete uz nisku latenciju, čak i u okruženjima nestabilne mreže, nadzirući mrežne uvjete i koristeći sustav upravljanja videobufferom.

Više informacija o novom softveru i protokolima možete naći na službenim internetskim stranicama tvrtke Canon.