Miro Rosandić: Show Must Go On

Sve u svemu, bila je ovo dobra godina. Možda i zato jer se nakupio poduži niz loših, pa nakon što se kao magarci navikosmo na batine, svaka topla riječ i pokoji udarac manje, djeluju blagotvorno

Miro Rosandić subota, 26. prosinca 2015. u 22:46

Tijekom blagdanskih dana uspori se dotok svježih tehnoloških vijesti, a razumljivo manje je i nekih događanja o kojima bismo pisali. Stoga smo se dogovorili, točnije podijelili zaduženja, da svatko od nas bugovaca napravi neki svoj osvrt na godinu od koje se polako opraštamo. Neće to biti klasični rezime u kojem bismo nekim kronološkim redom nizali pojedine situacije, niti ćemo raditi suhoparnu inventuru tehnoloških novotarija, već ćemo uz puno slobode, svatko za sebe, izdvojiti neke događaje ili trenutke koje pamtimo. Netko će možda opisati neku novu opremu koju je nabavio za sebe, netko se sjetiti zanimljivog putovanja, netko projekta kojeg je sebi za gušt realizirao...

Svakog dana pojavit će se novi osvrt u formi komentara, pisan od strane drugog člana redakcije. Prvi otvaram seriju u trenutku dok još nisam vidio što su kolege izdvojili, tako da sam pomalo u neravnopravnom položaju, ali mora netko probiti led. Spomenut ću uglavnom događaje vezane uz naše redakcijske aktivnosti:

Zima - Bug Future Show

Iskoristit ću priliku i kao prvi kroničar izdvojiti Bug Future Show 2015 (što bi možda rado učinio još poneko od kolega), kao najspektakularniji događaj u ovoj godini, koji smo svi zajedno pripremili.

Bio je to naš drugi BFS, pa iako smo na prvom odbolovali dječje bolesti, koje zahvate sve one neiskusne kada se upuste po prvi put u neki veliki projekt, bilo je silno puno stresa, pa i strahova kako će sve skupa proći. Po prvi put smo imali stranog gosta i to kao glavnog govornika. Dobro smo znali da je David McWilliams ekonomski analitičar, ali svejedno smo ga pozvali na BFS koji je okrenut tehnologijama, sa željom da se pozabavi usporedbom njegove Irske i Hrvatske, s naglaskom na IT biznis, i pokuša nam objasniti što bismo trebali učiniti kako bismo bili uspješni kao oni baš u tom segmentu. David godinama ljeta provodi u Hrvatskoj, tako da jako dobro poznaje situaciju kod nas, pa mu i nije bio problem pripremiti predavanje na predloženu temu.

I sve je bilo super, stigao je na vrijeme u Zagreb, no ne i na generalnu probu (održana je dan prije). U dvoranu je stigao svega 15 minuta prije otvaranja za posjetitelje, prezentaciju je imao na svom iPadu. Prebačena je na prijenosnik povezan s projektorom, ali iz nekog razloga nije se vidjela na velikom kino platnu. Panično smo istraživali jel problem u kabelima, prijenosniku, projektoru... Već smo htjeli povezati njegov iPad s projektorom, ali 15 minuta je prošlo u trenu i morali smo krenuti s programom, pa nas je David smireno uvjerio da se prestanemo brinuti i kako mu prezentacija uopće nije bitna te da će nastupiti bez nje. Ne moram vam ni reći da je nekih pet ili deset minuta nakon što je on već govorio, sve proradilo, napokon je prijenosnik uspio prikazati prezentaciju, ali bilo je kasno...

Kao što znaju oni koji su bili s nama u dvorani na koncu je sve ispalo - sjajno! Imali smo perfektno otvorno predavanje, baš kakvo i želimo za naš show. David je na opušten i duhovit način pričao o razlikama u našem, irskom i njemačkom mentalitetu, opisao kako se to refleksira na poslovanje, a na koncu je dao smjernice što trebamo mijenjati kod nas kako bismo bili uspješniji. Sve je ispričano spontano, bez nizanja brojeva (koji su ostali u neprikazanoj prezentaciji), uz niz šala i slikovitih pričica iz života. David nas je toliko šarmirao svojim nastupom, da ćemo ga sigurno još koji put pozvati na BFS.

Upravo smo sada u procesu intenzivnih priprema za sljedeći Bug Future Show 2016 (održava se 28. siječnja), nadamo se da će nam dosadašnje iskustvo pomoći da to odradimo još bolje, a pripremamo i neke potpuno nove sadržaje, pa bez obzira jeste li već bili na BFS-u ili niste, vrijedi doći opet i dobro se zabaviti te ponešto novoga saznati i naučiti. U najmanju ruku imat ćete priliku družiti se s bugovcima, forumašima i geekovima svih generacija.

Proljeće - Aprililili

Među ovogodišnje događaje vrijedne kroničarske zabilježbe dodao bih i našu web smicalicu napravljenu povodom prvog travnja (ili 1. aprila, ako vam tako bolje zvuči). Iskonstruirali smo vijest da je Apple odlučio kupiti Rimac Automobile, a kako se to poklopilo s nekim tada aktualnim događajima, naša zafrkancija je od mnogih shvaćena ozbiljno, čak su nas neki vrlo popularni beogradski news portali citirali kao izvor ekskluzivne vijesti! Baš je bilo veselo... :)

Ljeto - Urednik godine

Ne bih želio da ovo nabrajanje dobije egotripovske tonove, ali u ovakvom osvrtu red je spomenuti kako sam u lipnju, od strane Zbora informatičkih novinara HND-a dobio priznanje za "Najbolji urednički rad u protekloj godini". I kao što se kaže u takvim prigodama, a doista je opravdano naglasiti - ovo priznanje je priznanje i cijeloj redakciji, jer bez tako dobrog tima ni ja ne bih bio uspješan urednik. Je, znam, zvuči patetično, ali tak je kak je.

Jesen - Idea Knockout 2015

Prvog dana listopada održano je naše natjecanje sturtup timova, među kojima najboljeg nagrađujemo odlaskom i sudjelovanjem na CES-u 2016. Idea Knockout je već u ovom svom je drugom izdanju dosegao punu zrelost. Odlični timovi, dobra atmosfera, dinamičan dan tijekom kojeg je bilo prilike upoznati puno mladih s fantastičnim idejama... Bilo je i luckastih zamisli, kao i industrijski kompleksnih, pa čak i onih koji svoje ideje nisu ni htjeli jasno predstaviti - kako bi ih zaštitili od konkurencije.

Najsvježiji intervju s pobjednikom Idea Knockouta mogli ste jučer pročitati, a koga zanima opširniji izvještaj neka pogleda video.

* * *

I to će biti dosta za ovu prvu kroniku, moram ponešto tema ostaviti i kolegama.

Neke osobne pričice ću izostavit, mada je bila jedna od ideja da svatko od nas opiše koji je zanimljivi gadget ili hardver nabavio ove godine. Baš i nisam bio nešto poduzetan po tom pitanju, pa se nemam ni na što osvrnuti, osim možda da sam zamijenio mobitel. Uostalom ako ste pogledali najnoviju epizodu BugTV-a (btw - ponajbolji naš grupni video nastup čemu je značajno pripomogao naš posebni gost - Ivan Šarić), o tome je već i tamo bilo riječi, tako da sve znate! Ostao sam vjeran Samsungu, a jedva sam dočekao da nađem zamjenu za stari i umorni S3. Vrlo često sam u situaciji da mi poslovno, neplanirano, zatreba fotoaparat, a S3 je s vremenom bio sve beskorisniji baš u toj namjeni. Preskočio sam nekoliko Samsungovih generacija i nije mi žao - Galaxy S6 edge je doista veliki korak naprijed. U potpunosti sam zadovoljan novim uređajem, osobito onim što mi je najviše i nedostajalo - fotoaparatom. Naknadno se pojavio model S6 edge+ i moram priznati kada sam ga probao da je još bolji od "malog" edgea, tako da bih onima koji razmatraju kupnju u toj klasi uređaju dao preporuku da ipak idu na plus model, ako im je Samsung već izbor!

A što se tiče PC-a nisam bio te sreće (ali ni nužde) da bih se nešto obnovio ni privatno ni na radnom mjestu, no kao i svi polako prelazim na Windowse 10 i to se sve odvija toliko bezbolno da ću i po toj, nikad lakšoj, OS-ovskoj tranziciji pamtiti ovu 2015. godinu.

Sve u svemu, bila je ovo jedna dobra godina, rekao bih i osjetno bolja nego niz prethodnih - uz to da treba uzeti u obzir kako nam je svima dugotrajnost recesije i krize snizila i kriterije i očekivanja. Optimistično se nadam nastavku ovog pozitivnog trenda i u 2016. godini, jer kao što piše u naslovu - Show Must Go On!