Onoliko koliko je Keks Pay zaista dobar proizvod Erste banke, toliko je George teški fail

Šteta je što jedan ovako marketinški nepotrebno prenapuhan i ni po čemu poseban digitalni proizvod Erste banke zasjenjuje sav onaj perfektno odrađen posao oko pionirskog, vrlo praktičnog i uspješnog Keks Paya...

Dragan Petric ponedjeljak, 12. listopada 2020. u 06:00

Tresla se brda, i da se barem rodio miš, pa 'ajde... Porod kojem je prethodilo dugo i agresivno bombardiranje građana jumbo plakatima i video reklamama na kojima nepoznati ljudi ne rade ništa, rezultirao je jedva komarcem. George zaslužuje taman onoliko vaše pažnje koliko vam treba da pljesnete zujavog insekta i da ga potom zaboravite čim vas prestane svrbjeti.

Ta "inovacija u bankarstvu", odnosno "budućnost bankarenja", kako Erste banka opisuje famoznog Georgea, zapravo je običan mobilni app za elektroničko bankarstvo. Ništa bolji ili lošiji, ništa pametniji ili gluplji, ništa lijepši ili ružniji i, u stvari, ništa drugačiji nego m-banking app bilo koje druge banke ili dosadašnji m-banking app Erste banke.

Zapravo - od dosadašnjeg m-banking appa Erste banke George je, da budem posve precizan, daleko manje funkcionalan. Konkretno, kroz stari app ste mogli (i, srećom, još uvijek možete) pristupiti baš svim svojim računima koje imate otvorene u toj banci. S Georgeom, pak, nećete moći pristupiti poslovnim računima koje ste otvorili kod Erstea, barem za sada, pa ako, recimo, imate i privatni i poslovni račun - bolje vam je ostati uz stari app (ili ćete imati dva appa - stari za poslovni račun i George za privatni račun). 

Aplikacija George u praksi... Izgleda li vam kao "budućnost bankarenja"?
Aplikacija George u praksi... Izgleda li vam kao "budućnost bankarenja"?

Instalirao sam novi app za m-banking Erste banke i detaljno ga isprobao i proučio... Georgeu još i mogu oprostiti potpuno besmisleno ime za aplikaciju namijenjenu mobilnom bankrastvu, mogu oprostiti i to što ne donosi baš nikakvu bitnu praktičnu novost, bilo kroz fukncionalnost, bilo kroz korisničko sučelje, bilo kroz korisničko iskustvo, ali ne mogu mu oprostiti što je njegovim pompoznim dolaskom zasjenjen sav onaj fenomenalan uspjeh koji je Erste banku u nas činio uvjerljivim tržišnim predvodnikom po pitanju inovativnosti i digitalizacije usluga, za što je zaslužan njihov stvarno odličan proizvod Keks Pay

Podsjetimo se, Keks Pay je bila prva prava "fintech" usluga razvijena na našem podneblju. Nikakav Revolut, Transferwise, a ni Curve nisu toliko osvijestili korisnike mobitela u Hrvatskoj o mogućnostima i praktičnim prednostima mobilnog transfera novca među ljudima, pa i mobilnog plaćanja, kao Keks Pay.

Upravo suprotno od Georgea - fenomenalno pogođeno ime usluge koje sugerira trenutačnost i jednostavnost baratanja novcem putem appa, jasna i precizna komunikacija oko toga čemu app služi, kao i - ono najvažnije - mogućnost da ga koristi bilo tko, neovisno o tome u kojoj banci ima račun, učinili su Keks Pay zvijezdom mobilnog plaćanja u Hrvatskoj. Danas Keks Pay koristi preko 100.000 ljudi, a Erste banci je, nedvojbeno, doveo i značajan broj novih klijenata. 

Izuzetno velik hype koji je Erste banka na silu stvorila oko Georgea i inzistiranje na tome da je to "inovacija" i "budućnost" bankarenja slutili su, doista, barem na evolucijski, ako ne i revolucijski pomak u mobilnom bankarstvu. Ipak, George te pomake ne donosi - oni su najavljeni za neka tek nadolazeća vremena.  

George će tako, vele u Ersteu, jednog dana moći koristiti i oni koji imaju račune u drugim bankama, jednog dana će app biti nadograđen i drugim funkcionalnostima, jednog dana će app iskoristiti prednosti PSD2 direktive, jednog dana će app podržavati i poslovne račune, jednog dana će George... zijev... jeste li i vi zaspali?

Dok taj jedan dan ne dočekamo, George je - ponovimo gradivo - trenutno najobičniji app za mobilno bankarstvo, za čije korištenje nužno morate imati otvoren privatni račun u Erste banci. Šteta je što jedan ovako nepotrebno prenapuhan i ni po čemu poseban digitalni proizvod Erste banke - očigledno "po vertikali" nametnut iz austrijske središnjice (btw - tamo se koristi od 2015.) i hrvatskoj filijali, zasjenjuje sav onaj perfektno odrađen posao oko pionirskog, vrlo praktičnog i uspješnog Keks Paya, kojeg je razvijala isključivo hrvatska pamet.