Bijela kuća zabranila rad kineskim kriptorudarima u blizini skladišta nuklearnih projektila

Izravno od američkog predsjednika ovoga je tjedna stigao ukaz, kojim se kompaniji MineOne Partners naređuje zatvaranje postrojenja za rudarenje kriptovaluta zbog moguće prijetnje nacionalnoj sigurnosti

Sandro Vrbanus utorak, 14. svibnja 2024. u 18:50

Kompanija MineOne Partners u lipnju 2022. godine kupila je zemljište nedaleko američke zračne baze Warren, u blizini grada Cheyenne u saveznoj državi Wyoming. Od tada su na toj lokaciji, koja je inače i u neposrednoj blizini jednog Microsoftovog podatkovnog centra, obavili niz nadogradnji, pa su ga s vremenom pretvorili u veliki pogon za rudarenje kriptovaluta.

Problem u tom razvoju događaja jest što MineOne Partners, iako sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim otocima, ima u vlasničkoj strukturi isključivo kineske fizičke i pravne osobe. Kao takvi, oni predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, zaključila je sada Bijela kuća, jer se njihovo postrojenje nalazi niti 2 kilometra od baze Ratnog zrakoplovstva, koja skladišti strateške nuklearne interkontinentalne balističke rakete Minuteman III.

Nema "rudarenja" blizu projektila

Blizina nuklearne zračne baze znači da kineska sofisticirana oprema ne bi smjela biti smještena na navedenom zemljištu, pa je Joe Biden iskoristio ovlasti koje mu daje Zakon o obrambenoj proizvodnji iz 1950. godine – i predsjedničkim ukazom naredio kompaniji MineOne Partners gašenje navedenog pogona u Wyomingu.

"Blizina nekretnina u stranom vlasništvu i strateške raketne baze kao ključnog elementa američke nuklearne trijade te prisutnost specijalizirane opreme iz inozemstva, koja potencijalno može omogućiti aktivnosti nadzora i špijunaže, predstavlja nacionalni sigurnosni rizik za Sjedinjene Države", stoji u odluci.

Odlukom Bijele kuća nalaže se kompaniji MineOne Partners da u roku od 90 dana isprazni nekretnine od svih instalacija i opreme, ljudi, zaliha i svega ostaloga što bi se tamo moglo zateći. Isto tako, kompanija ima 120 dana za prodati svoje nekretnine i zemljište na toj lokaciji, bez mogućnosti prebacivanja vlasništva na treću stranu. Tijekom tog razdoblja na lokaciju ne smiju niti doći osobe povezane s Kinom ili njihovim kompanijama.

Na moguću opasnost od prikupljanja obavještajnih informacija s ove lokacije još je u kolovozu 2022. godine nadležne bio upozorio "prvi susjed" MineOne Partnersa, ranije spomenuti Microsoft.