Cijena bitcoina pala skoro na 11.000 dolara, pa se oporavila

Kad smo već redovito izvještavali o strelovitom rastu, red je da se pozabavimo i aktualnim velikim padom vrijednosti bitcoina

Sandro Vrbanus petak, 22. prosinca 2017. u 22:43

Najveća kriptovaluta današnjice ovu je godinu započela na razini cijene od oko 1.000 dolara, a – znaju to već i vrapci na grani – prije koji dan je kucala na vrata cifri od 20.000 dolara. I već kada su se svi ponadali da će do kraja ove godine "pasti" i ta magična granica, krenula je velika rasprodaja.

Možda zbog približavanja božićnih blagdana, možda zbog "muljanja" na Coinbaseu, a možda samo zbog zasićenja i velike panike među neiskusnim investitorima – krenulo je unovčavanje bitcoina, velika rasprodaja po principu "daj što daš", pa se to odrazilo i na njegovu cijenu. Od nedjelje, kada je ona bila na koračić od spomenutih 20 tisuća, do petka se strmoglavila na gotovo 11 tisuća dolara.

Pad je to od oko 45% u nekoliko dana, a najveći gubici dogodili su se tijekom petka, kada je od početka do sredine dana bitcoin izgubio oko 25% vrijednosti. Najniža zabilježena cijena u petak iznosila je 11.159 dolara, ali se u nekoliko sati nakon doticanja tog dna popela natrag na preko 14.000.

Ovakve dnevne fluktuacije do sada još nismo vidjeli na bitcoinu, čija se cijena prema očekivanjima mnogih upravo sada trebala stabilizirati – budući da se na već dvije američke burze trguje derivatima istoga. No, manje iskusni trgovci mogli su tu pasti u veliku zamku, a oni koji su se putem "futures" ugovora kladili na pad bitcoina ovih su dana vjerojatno dobro zaradili. Glavno da se novac vrti, rekao bi narod…

No, nije bitcoin jedini koji je pretrpio paničnu rasprodaju u petak. Tijekom dana su redom od 20 do 30% pale cijene ethereuma, bitcoin casha, ripplea, litecoina i dasha.