Coinbase uvodi indeksni fond za ulaganje u kriptovalute

Indeksni fondovi jedan su od najsigurnijih oblika financijskih ulaganja, a Coinbase ih sad želi dovesti i u kripto svijet

Sandro Vrbanus srijeda, 7. ožujka 2018. u 13:30

Mjenjačnica i burza kriptovaluta Coinbase najavila je ovog tjedna da će pokrenuti indeksni investicijski fond zasnovan na kriptovalutama. Ovim će potezom omogućiti investitorima koji žele ulagati u kriptovalute ali nisu pretjerano skloni riziku da novac uplate u fond, a njime će dalje raspolagati fond menadžeri Coinbasea i ulagati ga u četiri najveće kriptovalute kako bi disperzirali rizik ulaganja.

Coinbase Index Fund kupovat će i prodavati kriptovalute na njihovoj platformi GDAX. Za početak će ulagati sredstva prema sljedećem modelu: 62% u bitcoin, 27% u ethereum, 7% u bitcoin cash, i 4% u litecoin. Ovi udjeli korelirat će s tržišnom kapitalizacijom pojedine kriptovalute i s vremenom će se mijenjati i prilagođavati. Također, u portfelj fonda ulazit će i nove kriptovalute koje stignu na Coinbase.

Fond će biti namijenjen prije svega velikim ulagačima i institucionalnim investitorima, kao i onima koji nisu sigurni u koju bi valutu uložili – a imaju očekivanja da će tržište kriptovaluta u cjelini rasti. Coinbase Index Fund trebao bi biti pokrenut u narednim mjesecima, a za početak će biti dostupan samo stanovnicima SAD-a.