Ethereum ulazi u završnu fazu prije prelaska na proof-of-stake

Druga najveća kriptovaluta na svijetu kroz nekoliko bi dana trebala doživjeti najveću promjenu u svojoj povijesti te prijeći na značajno energetski efikasnije rudarenje i bržu potvrdu transakcija

Sandro Vrbanus subota, 10. rujna 2022. u 14:00

Sredinom ovoga mjeseca ethereumov bi blockchain trebao doživjeti veliku promjenu. Dugo najavljivana i očekivana akcija "Mergea" na verziju 2.0, odnosno prelazak na energetski efikasnije rudarenje po principu proof-of-stake, dogodit će se na bloku broj 58750000000000000000000. Time će ethereum postati brži, imat će s vremenom kapacitet od preko 100.000 transakcija u sekundi, a rudari koji su ETH stvarali grafičkim karticama ostat će bez posla.

Posljednje pripreme za ovaj veliki korak su u tijeku, a projekt ulazi u svoju završnu fazu. Posljednji preduvjet ("shadow fork") za to uspješno je izvršen, čime je potvrđeno da je blockchain spreman za migraciju na mehanizam konsenzusa proof-of-stake.

Sada je ključno da se i ethereum zajednica prilagodi na tu promjenu, odnosno da nadogradi svoje klijente kako bi oni mogli podržavati novi način rada. Dogodi li se to u očekivanoj mjeri, jednom kada Merge nastupi, ne bi trebalo doći do značajnijih zastoja u radu ETH blockchaina.

Želite li i sami pratiti kada će se veliki "The Merge" dogoditi, dovoljno je tu frazu upisati u Google, a on će kao prvi rezultat izbaciti brojač procijenjenog preostalog vremena do tog događaja. Trenutačno, prelazak ethereuma na verziju 2.0 zakazan je za 15. rujna u ranim jutarnjim satima.