I George Soros ulaže u bitcoin

Nakon objave da Soroseva investicijska tvrtka drži manji broj bitcoina, vrijednost ove kriptovalute značajno je poskočila i dostigla razinu na kojoj se nije našla već pet mjeseci

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. listopada 2021. u 19:15

Američki investicijski fond Soros Fund Management, pod kontrolom poznatog ulagača i predmeta brojnih teorija zavjera, Georgea Sorosa, objavio je kako posjeduje "određenu količinu bitcoina". Potvrdila je to direktorica fonda Dawn Fitzpatrick na konferenciji Bloomberg Invest Global Summit ovoga utorka.

"Nisam sigurna da se ovdje bitcoin smatra samo zaštitom (hedge) od inflacije. On je već zakoračio u mainstream", kazala je upraviteljica Sorosevog obiteljskog fonda, i potvrdila da su u posjedu "nešto bitcoina, ali ne mnogo". Cijeli intervju možete pogledati unutar ove vijesti.

Slučajno ili ne, ali baš nakon potvrde da Soroseva obiteljska tvrtka drži bitcoine i da ih smatra mainstream ulaganjem, vrijednost te kriptovalute počela je ponovno snažno rasti. U samo nekoliko je sati porasla za oko 10%. Cijena bitcoina se tako vratila na razine iznad 50.000, pa čak nakratko i preko 55.000 dolara.

U trenutku nastanka ove vijesti bitcoinom se trži po oko 54.000 dolara, što je cijena koju nije bilo moguće postići još od početka svibnja. Istodobno se i ukupna tržišna vrijednost svih ikada generiranih bitcoina vratila iznad jednog bilijuna dolara.

Analitičari kažu kako je porast cijene bitcoina u listopadu već polako tradicionalan, pa je vjerojatno i to poguralo trgovanje prema višim razinama. Kao što to obično biva, s bitcoinom su porasli i vodeći svjetski altcoini – ethereum, cardano, binance coin, ripple, solana, pa čak i dogecoin – svi oni trenutačno su u "zelenom". Na tjednoj razini svi bilježe dvoznamenkasti postotni rast vrijednosti.

Soros promijenio mišljenje

Zanimljivo, ako potražite stare vijesti vezane uz bitcoin i Georgea Sorosa doći ćete do informacije kako je ovaj danas 91-godišnji milijarder, investitor i filantrop 2018. godine na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu prilično oštro "popljuvao" kriptovalute.

Soros, koji je velik dio svojeg bogatstva stekao trgujući (klasičnim) valutama, izjavio je tada kako je bitcoin "tipičan primjer špekulativnog mjehura" koji će se s vremenom ispuhati. No, dodao je i kako kriptovalute neće potpuno nestati "jer su mnogima zanimljive za anonimno plasiranje sredstava diljem svijeta." Kad je riječ o tehnologiji blockchaina, za nju je rekao da ima velikih prednosti. "Primjerice, ona može omogućiti migrantima da sačuvaju svoj novac, nose ga sa sobom ili ga na siguran šalju rodbini", kazao je tada.