Ukupna vrijednost bitcoina nezaustavljivo raste, premašila bilijun dolara

Bitcoin je i dalje u naizgled nezaustavljivom uzlaznom trendu. Cijena jednog bitcoina premašila je i 56.000 američkih dolara, a ukupna tržišna kapitalizacija veća je od bilijun dolara

Sandro Vrbanus subota, 20. veljače 2021. u 15:00

Samo tri dana nakon što je prvi puta njegova vrijednost došla do 50.000 američkih dolara, bitcoin se vinuo na nove razine i obara nove rekorde. Tako je u petak njegova cijena došla do čak 56.000 dolara, porasla preko 10% u samo nekoliko dana, a ako gledamo od početka godine – u pedesetak se dana udvostručila. Putem je oboren i rekord u ukupnoj tržišnoj vrijednosti svih bitcoina ikada izrudarenih.

Naime, trenutačno u svijetu postoji "tek" nešto više od 18,6 milijuna bitcoina, a budući da je ponuda fundamentalno ograničena na 21 milijun, njihov broj ne može zauvijek rasti. Zato, pak, može rasti njihova vrijednost, koja je ovoga tjedna po prvi puta premašila – bilijun američkih dolara.

U društvu najvećih kompanija

Ukupna tržišna kapitalizacija veća od tisuću milijardi (1.000.000.000.000, milijun milijuna, 1012) dolara vrijednost je koju ima tek nekoliko kompanija svijeta. Među njima ističu se iz tehnološkog sektora Apple, Microsoft i Alphabet.

Za usporedbu, najvrjedniji proizvođač automobila na svijetu, Tesla, ima ukupnu tržišnu vrijednost svojih dionica na oko 750 milijuna dolara, ukupna vrijednost svog srebra na svijetu je oko 1,5 bilijuna, a zlata oko 11,3 bilijuna dolara.

Kada bismo ga stavili na ljestvicu najvrjednijih kompanija svijeta, bitcoin bi se lako mogao smjestiti u društvo prvih deset, i to trenutačno na 6. mjesto.

Top 10 kompanija po tržišnoj valuaciji (companiesmarketcap.com)
Top 10 kompanija po tržišnoj valuaciji (companiesmarketcap.com)