Ima 7 tisuća bitcoina na kriptiranom disku, a zaboravio lozinku

Njemački programer u San Franciscu posjeduje 7.002 bitcoina, trenutačne vrijednosti preko 240 milijuna dolara. Jedini je problem što ne zna kojom ih je lozinkom zaštitio

Sandro Vrbanus srijeda, 13. siječnja 2021. u 16:03

New York Times objavio je priču o njemačkom programeru koji živi i radi u San Franciscu, Stefanu Thomasu. Thomas je, naime, kriptomilijunaš, a u svojem posjedu ima kriptirani wallet, fizički disk marke IronKey, na kojem je pohranjeno 7.002 bitcoina i zaštićeno njegovom enkripcijom. Međutim, nesretni bogataš izgubio je papir na kojem je nekad davno bio zapisao lozinku kojom je svoje bitcoine zaštitio.

Lozinka vrijedna četvrt milijarde dolara

IronKey mu dozvoljava 10 pokušaja pogađanja lozinke prije nego nepovratno kriptira podatke i učini ih nedostupnima. Thomas je dao sve od sebe, pokušao se sjetiti lozinke i prvih osam puta – upisao krivu. Kako bi se domogao vlastitog kriptobogatstva, koje ovih dana iznosi nešto preko 240 milijuna dolara, morat će osigurati da jedan od posljednja dva pokušaja bude točan.

Zbog prirode kriptovaluta da su u svakom svojem spremištu zaštićene enkripcijom, te da za njih trebaju lozinke, stručnjaci procjenjuju kako je oko 20% svih bitcoina koji postoje, do sada na neki način izgubljeno.

Stefan Thomas kaže kako je očajan, a kao utjeha mu možda može poslužiti tek činjenica da – nije jedini. Servis koji se bavi probijanjem zaštite Wallet Recovery Services, kaže kako ovih dana dnevno dobivaju oko 70 upita za spašavanje kriptovaluta zarobljenih iza zaboravljenih lozinki. Porastom cijene bitcoina i drugih kriptovaluta u proteklih mjesec dana, taj broj zahtjeva se utrostručio.