Jedna od najvećih kriptokrađa do sada: hakeri ukrali 600 milijuna dolara

Platforma za decentraliziranu razmjenu kriptovaluta Poly Network, koja podržava više blockchainova, napadnuta je ovoga tjedna u možda i najvećoj hakerskoj krađi kriptovaluta ikada

Sandro Vrbanus srijeda, 11. kolovoza 2021. u 10:42

Vlasnici decentralizirane kriptomjenjačnice Poly Network objavili su u utorak kako su hakeri uspjeli iskoristiti ranjivost njihovog sustava, upasti u njega i na svoj wallet ilegalno preseliti preko 600 milijuna dolara u kriptovalutama. Ovaj iznos jedan je od najvećih ikada ukradenih na ovaj način. Kada je "ispražnjen" Mt.Gox je bio ostao bez 450, a Coincheck bez 400 milijuna dolara (danas bi ove vrijednosti bile značajno više zbog porasta cijene kriptovaluta u međuvremenu).

U ovoj je akciji ukradeno oko 267 milijuna dolara u etheru, 252 milijuna dolara u Binance coinu te oko 85 milijuna dolara u USDC tokenima.

Poly Network je platforma koja spaja blockchainove Binance Smart Chain, Ethereum i Polygon te omogućava decentraliziranu razmjenu među njima. Nakon što su spomenuta ogromna sredstva ukradena s njihove mreže, primijećeno je kako su prebačena na najmanje tri različita walleta. Iz Poly Networka sada traže od rudara da navedene adrese stave na crne liste, odnosno da ne prihvaćaju transakcije s njih.

Mole kradljivce da se urazume

Kad je riječ o mogućnosti povrata ukradenoga, oštećena se kompanija odlučila na neobičan potez. Detalje o krađi objavili su putem svojeg Twitter računa, te su otvorenim pismom – pozvali lopove da vrate ukradeno. "Policija će ovu krađu smatrati teškim gospodarskim kriminalom i bit ćete traženi", poručuju hakerima, uz napomenu "Nije vam pametno činiti bilo kakve daljnje transakcije s ukradenim sredstvima".

Apel na razumno ponašanje ljudi koji su upravo ukrali preko 600 milijuna dolara čini se kao potez očajnika. No, sigurnosna kompanija SlowMist poručuje kako su njihovi stručnjaci uhvatili detalje o kradljivcima i njihovim računalima koji bi mogli pomoći u istrazi. Dodaju i kako je ova pljačka bila dugo planirana, organizirana i dobro pripremljena.Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi