Južna Koreja želi zabraniti trgovanje kriptovalutama

S jednog od najaktivnijih tehnoloških tržišta na svijetu stiže loša vijest za sve investitore i poduzetnike koji se oslanjaju na virtualni novac

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. siječnja 2018. u 12:20

U Južnoj Koreji u tijeku je "rat" službenih vlasti i regulatora protiv kriptovaluta i kompanija koje se njima bave. Prvo je ranije ovoga tjedna obavljena racija u šest najvećih tamošnjih mjenjačnica kriptovaluta pod sumnjom na izbjegavanje plaćanja poreza. Vlasti u ovom slučaju tretiraju bitcoin i druge valute poput kockanja i smatraju da se u tom poslu događa nešto ilegalno – poručili su vlasnici mjenjačnica koje su pod istragom.

Danas stiže još loših vijesti iz ove zemlje, a ponovno se tiču kriptovaluta. Naime, vlasti Južne Koreje planiraju donijeti zakon kojim bi se zabranilo trgovanje kriptovalutama. Ministar pravosuđa Park Sang-ki danas je izjavio: "Postoji velika zabrinutost vezana uz virtualne valute i Ministarstvo pravosuđa u osnovi priprema zakon koji bi zabranio trgovanje kriptovalutama putem mjenjačnica".

Osnovni motiv za zabranu jest činjenica da ulaganje u ovaj oblik imovine postaje sve više špekulacija i kockanje, nosi velik rizik i može građanima prouzročiti značajnu financijsku štetu. Međutim, vlada ne planira uvesti zabranu naprečac, već će provesti ozbiljnu raspravu s agencijama i regulatorima nadležnima za ovo područje. Nakon toga, zakon će morati proći i u parlamentu.

Nakon objave ove vijesti cijena glavne svjetske kriptovalute, bitcoina, pala je nakratko na razinu ispod 13.000 dolara, ali se – kako to obično i biva – ubrzo počela oporavljati.