Kazahstan ostao bez Interneta, posljedično pala vrijednost bitcoina

Uslijed nasilnih protesta u Kazahstanu i pada vlade cijela je zemlja ostala bez veze s Internetom. Budući da se tamo nalazi ogroman broj kriptorudara, sve je značajno utjecalo i na to tržište

Sandro Vrbanus subota, 8. siječnja 2022. u 15:57

Posljednjih se dana bitcoin i većina drugih vodećih kriptovaluta u svijetu ponovno našla u "crvenom". Sve je počelo odlukom američkog FED-a o skorom podizanju kamatnih stopa, što nije dobro utjecalo na sentiment ulagača. Potom je kriptotržištem prodrmao još jedan veliki poremećaj, povezan s političkom i društvenom situacijom u Kazahstanu.

Naime, ova zemlja je drugi najveći centar za rudare kriptovaluta, odmah nakon SAD-a. Tamo im se broj povećao uslijed nedavne kineske zabrane rudarenja, pa su njihove potrebe za električnom energijom stvorile i lokalnu energetsku krizu. Iz tog je razloga u Kazahstanu krajem studenoga donesena i uredba o zabrani rudarenja kriptovaluta, no ona se – očekivano – odnosila samo na legalna rudarska postrojenja. Svi drugi, koji se time bave ilegalno, nastavili su s radom. Njih je, kako smo objavili tada, bilo daleko više nego legalnih rudara.

Nema Interneta, nema rudarenja

Rudarili su, dakle, sve do ovoga tjedna, kada su u Kazahstanu eskalirali prosvjedi protiv vladajućih. Zbog njih je vlada dala ostavku, a cijela je situacija dovela do toga da većina zemlje ostane bez pristupa Internetu. Samim time bez mogućnosti rudarenja ostao je velik broj rudara koji imaju snažan utjecaj na ukupni hashrate bitcoina.

Isključivanjem Kazahstana s Interneta, koje je inicijalno 5. siječnja potrajalo oko osam sati, hashrate bitcoina pao je za čak 12%.

Pad vrijednosti bitcoina nastavljen je i nakon toga, pa se bitcoinom sada trguje po cijenama od nešto višima od 41.000 američkih dolara, što je pak oko 40% niže od rekordnih razina, postignutih u studenome ove godine.