Manje je naivaca? Prevare s kriptovalutama pale za 65%

Ove godine primijećeno je "hlađenje" tržišta kriptovaluta, s čime u skladu je i manje prevara povezanih s tim oblikom imovine. Od siječnja do srpnja prihod prevaranata iznosio je 1,6 milijardi dolara

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. kolovoza 2022. u 13:25

Pad vrijednosti tržišta kriptovaluta i gubici koje su zabilježili njihovi vlasnici i ulagači ipak imaju i jednu pozitivnu posljedicu – i uspješnih prevara povezanih s kriptovalutama sve je manje te na njih odlazi sve manje novca u svijetu. Tvrtka Chainalysis objavila je pregled ilegalnih aktivnosti povezanih s kriptovalutama, zabilježenih od siječnja do kraja srpnja ove godine.

Manje prevara

Njihova analiza pokazuje da je kroz razne prevarantske i druge kriminalne aktivnosti u tom razdoblju otišlo oko 1,6 milijardi američkih dolara. Iako se na prvu čini kao ogroman iznos, on je za čak 65% manji od lanjskoga, promatrano u usporedivom razdoblju. Kako pada cijena bitcoina, tako padaju i iznosi dobiveni kroz prevare, no nije riječ samo o količini novca. Ista analiza pokazuje kako je i broj prevara trenutačno najniži u protekle četiri godine.

Autori istraživanja iz Chainalysisa kažu kako je primijećeno da su prevare češće u rastućem tržištu, kada žrtve vide da se na njemu može zaraditi. Samim time lakše ulože u razne prevarantske sheme pa na kraju ostanu bez novca. Također, kao jedan od mogućih razloga smanjenja kriminalnih aktivnosti je i određeno "čišćenje" tržišta. Naime, kada su vrijednosti kriptovaluta počele padati, očekivano bi bilo da su se manje iskusni, a samim time i naivniji ulagači, s njega povukli.

Manje novca odlazi na prevare 📷 Chainalysis
Manje novca odlazi na prevare Chainalysis

Najveće prevare prošle godine bile su vezane uz piramidalne sheme Finiko i PlusToken, vrijedne ukupno oko 3,5 milijarde dolara. Ovogodišnji neslavni rekorder za sada je prevara s e-uzgajanjem kanabisa JuicyFields.io, u kojoj su brojni ulagači izgubili ukupno oko 274 milijuna dolara.

📷 Chainalysis
Chainalysis

Više hakiranja

S druge strane, ilegalna aktivnost donekle vezana uz kriptovalute koja ove godine bilježi rast su razna hakiranja. Ove su se godine kriminalci na taj način domogli čak 1,9 milijardi dolara, što je porast od 58% u odnosu na lanjskih 1,2 milijarde u istom razdoblju. Najveći incident ovoga tipa bio je povezan s decentraliziranom financijskom platformom Ronin Network, kojoj je ukradeno oko 600 milijuna dolara.

Hakiranja i kriminal u porastu 📷 Chainalysis
Hakiranja i kriminal u porastu Chainalysis