Najveća pljačka neke DeFi platforme do sada – ukradeno preko 600 milijuna dolara u kriptovalutama

Na decentraliziranoj financijskoj platformi Ronin Network došlo je do sigurnosnog incidenta u kojem je, u samo dvije transakcije, ukradeno gotovo 625 milijuna dolara u kriptovalutama

Sandro Vrbanus srijeda, 30. ožujka 2022. u 14:32

Hakeri su prošloga tjedna napali decentraliziranu financijsku (DeFi) platformu Ronin Network, razvijenu za Axie Infinity, igru koja se koristi sustavom blockchaina. U tom je napadu kompromitiran sustav za plaćanja ove mreže, a napadači su uspjeli u dvije transakcije odande ukrasti ogromnu količinu kriptovaluta: riječ je o 173.600 ETH (vrijednosti nešto manje od 600 milijuna dolara) te još 25,5 milijuna USD coina, vrijednih isto toliko američkih dolara.

Tjedan dana nitko nije primijetio

Ono što je posebno zanimljivo u ovom slučaju, jest to da se krađa dogodila 23. ožujka, a gotovo tjedan dana nitko iz kompanije nije na nju reagirao – sigurnosni incident primijećen je tek 29. ožujka, kada je jedan korisnik prijavio da ne može povući svojih 5 tisuća ethera s ove mreže.

Trgovanje putem Ronina odmah je obustavljeno kako bi se istražile sve okolnosti ove pljačke, koja se već sada svrstava u najveće pljačke kriptovaluta u povijesti. Trenutačno se provodi istraga na kojoj rade digitalni forenzičari, policija i vlasnici. Cilj je, poručuju, u potpunosti vratiti ukradene kriptovalute njihovim legalnim vlasnicima. Ono što je poznato, jest da je većina ukradenih coina i dalje na walletu lopova.

Axie Infinity inače je online igra koja funkcionira po "play-to-earn" sustavu, a cijela se stvar, s financijske strane, vrti oko ethereum mreže Ronin. Igra postoji od 2018. godine, u vlasništvu je vijetnamske kompanije Sky Mavis, a krajem prošle godine bilježila je gotovo 3 milijuna igrača.